Escola Valenciana registra una denúncia de vulneració dels drets lingüístics al dia

La major part de les denúncies de vulneració dels drets lingüístics són de l’àmbit sanitari

La major part de les queixes que rep l’entitat són del món sanitari

Escola Valenciana ha denunciat aquest dijous un increment de les vulneracions dels drets lingüístics aquest 2022, que s’ha traduït en la recepció d’una xifra rècord de denúncies a la seca Oficina de Drets Lingüístics, que en rep aproximadament una al dia.

Davant l’augment de discriminacions lingüístiques, l’entitat reclama l’aprovació d’una Llei d’Igualtat Lingüística a les Corts Valencianes i insta els partits del Botànic a fer-ho “de manera urgent”. “Els drets lingüístics de la ciutadania no poden esperar una legislatura més”, avisa Escola Valenciana.

Per àmbits, Escola Valenciana destaca que el sanitari és el que concentra el nombre més gran de vulneracions lingüístiques, a càrrec de personal sanitari o administratiu als centres de salut i hospitals, o també aspectes relacionats amb informació sobre la covid que publiquen les administracions públiques i que no aporten aquesta informació en llengua pròpia.

L’administració local i supramunicipal també acumula un bon nombre de queixes, especialment en convocatòries de borses de treball, que només es publiquen en castellà o que no incorporen el valencià com a requisit d’accés.

Per territoris, les comarques del sud del país, i en especial el cas de la ciutat d’Alacant, concentren una bona quantitat de les queixes rebudes. Escola Valenciana denuncia l’obsessió de la dreta alacantina contra el valencià, a qui recorda la moció aprovada el passat mes de desembre en la qual el ple de l’Ajuntament d’Alacant es comprometia al “compliment de la Constitució, especialment, en la defensa de tots els ciutadans i dels seus drets lingüístics”. Per a l’entitat, “els drets lingüístics de valencianoparlants no estan garantits a Alacant, per la qual cosa instem a l’ajuntament a abandonar el setge contra el valencià i garantisca els drets lingüístics de tota la ciutadania”. L’entitat també insta “a restituir la posició del valencià a totes les activitats, senyalització i vida pública d’Alacant, on el valencià ha de tornar a gaudir d’una posició protagonista com a llengua oficial i pròpia de la ciutat”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share