França prohibeix l’escriptura inclusiva a l’escola

El ministre d’Educació francès, Jean Michel Blanquer / Foto: Creative Commons

El govern veu en l’ús del punt volat per assenyalar dos gèneres un “escull a la comprensió”

El ministre d’Educació francès, Jean-Michel Blanquer, va anunciar dijous la prohibició de l’anomenada “escriptura inclusiva” a l’escola i, especialment, l’ús del punt volat per assenyalar el gènere masculí i femení d’una paraula. Els defensors d’aquesta fórmula utilitzen el punt volat per no excloure cap gènere en l’escriptura en adjectius, determinants i pronoms com celui·elle, i en mots com retraité·e i citoyen·ne.

Segons Blanquer, aquest tipus d’escriptura suposa un obstacle en l’aprenentatge dels alumnes i un “escull en la comprensió de la lectura”, especialment per als nens amb discapacitats o amb més dificultats d’aprenentatge, ja que dificulta la lectura en veu alta i aquestes grafies no es poden transcriure de forma oral. L’escriptura inclusiva presenta també problemes als programes de transcripció de text a veu que poden afectar les persones amb problemes de visió.

El debat sobre el llenguatge inclusiu és molt viu a França, fins al punt que hi ha intervingut l’Acadèmia francesa de la llengua, que el va prohibir el 2017 en considerar-lo una “aberració”. Per la màxima autoritat acadèmica de la llengua francesa, el llenguatge inclusiu és “perjudicial per a la pràctica i la intel·ligibilitat de la llengua”.

Els arguments de l’executiu i de l’acadèmia, però, no convencen molts ciutadans, que defensen l’escriptura inclusiva com una eina per caminar cap a la igualtat entre homes i dones. Durant la seva intervenció al Senat, l’exministra dels Drets de les dones Laurence Rossignol va comparar la “resistència” contra aquest tipus d’escriptura amb la que hi va haver contra el matrimoni homosexual, la reproducció assistida i l’avortament. “La llengua evoluciona perquè la societat evoluciona”, va dir Rossignol, per a qui “el masculí genèric exclou les dones”.

One thought on “França prohibeix l’escriptura inclusiva a l’escola

  • 25 de juny de 2021 at 21:25
    Permalink

    No hauríeu de posar ‘inclusiva’ entre cometes? Com es pot considerar inclusiu un estil d’escriptura que considera que, no sols les dones, sinó tots els objectes de gènere gramatical femaníno queden inclosos en el plural genèric (que -per cert- ve del neutre llatí, i no del masculí).

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share