Dissabte, abril 13, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

Gal·les llança un programa d’“ambaixadors culturals” per promoure la llengua

El govern formarà voluntaris per transmetre la importància preservar el gal·lès entre els nouvinguts

El govern de Gal·les ha anunciat que posarà en marxa un programa d’ambaixadors culturals voluntaris per promoure la cultura i la llengua gal·lesa en un moment en què està perdent parlants de forma alarmant. Segons les dades del cens del 2021, només el 17,8% dels gal·lesos sap parlar la llengua del seu país, un percentatge inferior al 19% que reflectia l’Oficina d’Estadístiques Nacional el 2011.

El programa consisteix a formar “ambaixadors” sobre la llengua gal·lesa perquè puguin transmetre la importància de preservar l’idioma i la cultura propis entre els nouvinguts i crear comunitats en què es faci servir aquesta llengua en el dia a dia.

El ministre d’Educació i Llengua Gal·lesa, Jeremy Miles, va ser el primer a esdevenir ambaixador del gal·lès. Durant la presentació del programa, l’1 de març, dia de Sant David, patró de Gal·les, Miles va explicar que “esdevenir ambaixador és una manera simple, però efectiva de donar suport i promoure la llengua gal·lesa, ajudar la gent a integrar-se a les noves comunitats, acollir els visitants i fer créixer la consciència del nostre patrimoni i cultura”. “Si vols donar suport a la llengua gal·lesa a la teva zona, o coneixes algú de la teva comunitat que seria un ambaixador ideal, parla-hi”, va afegir el ministre.

El programa està obert tant a persones individuals com a empreses, que hauran de fer un petit curs interactiu sobre la història de la llengua gal·lesa i la seva situació actual a través del web del projecte. Els participants rebran un certificat, suport per dur a terme la seva tasca i ajuda per a la traducció gratuïta.

Entre els objectius de la iniciativa hi ha el de combatre el fenomen de la progressiva dissolució de les comunitats de parlants de gal·lès per la compra de segones residències en zones on aquesta llengua encara hi té un pes important per part d’angloparlants que no tenen cap interès a integrar-se en la cultura pròpia del país. Miles va explicar que els venedors d’immobles poden jugar un paper important a l’hora de facilitar que els habitants d’aquestes zones no en marxin i que els qui se n’han anat puguin tornar si ho desitgen.

Les entitats en defensa de la llengua gal·lesa creuen, però, que amb aquest programa voluntari no n’hi haurà prou per frenar la davallada de l’ús del gal·lès i reclamen una llei que reguli l’accés a l’habitatge i aturi la substitució lingüística en zones tradicionalment de parla gal·lesa on s’ha disparat l’oferta de segones residències que compren persones que no parlen l’idioma.

Foto: El ministre d’Educació i Llengua Gal·lesa, Jeremy Miles, mostra el certificat d’ambaixador / Govern de Gal·les

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics