Intel·ligència artificial per ressuscitar les llengües antigues

Issac Chou / Unsplash

Un equip del MIT crea un sistema basat el algoritmes per desxifrar idiomes perduts

La major part de les llengües que hi ha hagut al món al llarg de la història han desaparegut i de les prop de 7.000 que es parlen arreu del planeta, al voltant de de la meitat estan en perill d’extinció, segons organitzacions com el Projecte de Llengües en Perill. Desenes d’idiomes, a més, van morir sense que cap estudiós hagi estat capaç de desxifrar-les.

Això podria canviar, però, si un projecte presentat recentment pel Labortatori d’Intel·ligència Artificial del Massachusetts Institute of Technology (MIT) aconsegueix revifar les anomenades “llengües perdudes” amb l’ajuda d’un sistema d’aprenentatge automàtic dissenyat per desxifrar-les sense necessitat de coneixements avançats sobre la relació amb formes antigues d’altres llengües com el grec o l’hebreu.

El sistema, segons expliquen els científics del MIT, es basa en diversos principis de la lingüística històrica com el fet que les llengües acostumen a evolucionar de manera predictible. Per exemple, que sons com el de la pe poden evolucionar cap a la be, però no cap a altres fonemes. Amb aquests i altres paràmetres, els investigadors han desenvolupat un algoritme capaç de trobar la proximitat entre dos idiomes i, fins i tot, d’identificar famílies de llengües.

Més endavant, els investigadors del MIT esperen desxifrar el significat de les paraules, fins i tot abans de trobar la manera de llegir-les i, a més llarg termini, ressuscitar llengües perdudes amb pocs milers de paraules. L’objectiu final és revertir la “tragèdia històrica” que representa la pèrdua d’unes llengües sense les quals “es perd tot un corpus de coneixement sobre els pobles que les parlaven”, segons va dir l’investigador Jiaming Luo, en un comunicat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share