Italià per català a la Catalunya Nord

Els alumnes de Pollestres perden la seva llengua a secundària

L’ensenyament del català als centres educatius de la Catalunya Nord ha rebut un nou revés, aquest cop en un institut de secundària de Perpinyà que ofereix als seus alumnes classes d’italià en lloc de continuar amb les de català que feien a l’escola de primària. Així ho van denunciar a l’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC) de la Catalunya Nord un grup de pares dels entre 25 i 30 estudiants que havien cursat català en una escola de Pollestres. Fins al curs passat, els alumnes del centre de primària tenien assignat un institut de secundària a Toluges on podien continuar l’aprenentatge del català, però aquest curs els correspon prosseguir els estudis al centre Sévigné, de Perpinyà, que no els ofereix l’assignatura de català. A canvi, els proposen que estudiïn italià.

Alà Baylac-Ferrer, president de l’APLEC, denuncia que la situació de l’ensenyament del català a la Catalunya Nord ja és prou precària, especialment a Perpinyà, on cap dels vuit centres de secundària que hi ha ofereix aquesta llengua, com perquè encara s’hi afegeixin més esculls. Baylach-Ferrer recorda que la llei francesa d’ensenyament de les llengües regionals diu que “s’ha d’afavorir” els idiomes amb més dificultats i critica la “manca de voluntat de l’administració” a l’hora de garantir la continuïtat en l’aprenentatge del català dels alumnes. També lamenta l’escassedat de recursos a disposició dels ajuntaments i consells departamentals perquè es contractin més professors i el català s’estengui a més parts del territori.

L’APLEC està preparant una reunió amb les famílies afectades de Pollestres per explicar-los la situació i fa una crida a totes les escoles de Perpinyà a demanar classes de català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.