La ‘covid’ i el ‘coronavirus’ entren al diccionari normatiu

Presentació de les novetats al DIEC, aquest dilluns a l’Institut d’Estudis Catalans / IEC

El DIEC ha incorporat un centenar de paraules noves aquest any

La secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest dilluns la darrera actualització del diccionari normatiu, que ha incorporat 49 paraules noves i ha modificat l’entrada de 193 mots. Amb aquests canvis ja són un centenar el nombre de paraules afegides aquest any i 239 les modificacions.

El DIEC ha tingut en compte el llenguatge sorgit arran de la pandèmia del coronavirus i ha incorporat paraules com el neologisme de l’any 2020, coronavirus, i d’altres com covid, aforament i cribratge. Més enllà del lèxic de la pandèmia, la Secció Filològica de l’IEC també ha actualitzat l’accepció de mots com correu, que ara ja no es limita al correu postal i inclou els electrònics, i ha esbandit definicions sexistes com la de floreta, que ara és una “paraula afalagadora que hom adreça a algú lloant els seus atractius” i no necessàriament una dona.

En la mateixa línia d’alinear-se amb els usos actuals del llenguatge, el DIEC recull termes com bonança, referit a la “prosperitat econòmica” i clatellada, com les que claven en el compte als turistes als bars de la Rambla de Barcelona.

El diccionari normatiu també ha recollit diversos adjectius formats per participis de passat que tenen un significat diferent de l’original com cardat, escollit, fotut, fumut, glaçat, limitat, quadriculat i viatjat i locucions molt utilitzades en la parla quotidiana com avall que fa baixada, fer el ronso i sol com un mussol.

S’ha incorporat també una accepció molt freqüent en les jornades electorals com la capacitat de ballar dels escons entre diversos partits polítics i la complicitat entesa com a “avinença entre dues o més persones que porta a una entesa tàctica entre elles”, tan si es dediquen a la política com si no.

En l’acte hi han participat el president de la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica, Josep Martines, i Magí Camps i Màrius Serra, membres de la secció. Serra ha anunciat que, d’ara endavant, pels volts del 27 de novembre, Dia de Ramon Llull, es farà balanç de les paraules noves incorporades al DIEC.

La llista de tots els canvis introduïts en aquesta actualització del DIEC2 es pot consultar en aquest document i a la pàgina d’actualitzacions del diccionari en línia.

One thought on “La ‘covid’ i el ‘coronavirus’ entren al diccionari normatiu

 • 29 de novembre de 2021 at 20:04
  Permalink

  Em sembla molt bé que s’actualitzi el llenguatge amb paraules i dites que ja son ben populars, però en l ‘àmbit de la informàtica s’hi hauria de posar una mica d’ordre o només parlarem anglès.

  Al marge del Black Friday,que podriem dir “divendres negre”, constantment sento dir paraules com LINK,PHISHING,SMISHING,WEBS,WATSAPP,HARDWARE,
  SOFTWARE, i una llarga llista de paraules que de català no en tenen res.¿No podrieu fer un petit diccionari cientifico-tècnic i repartir-lo arreu?

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share