La Fiscalia demana inhabilitar mestres d’una escola d’Alacant per una carta en valencià

L’exterior de l’escola Mediterrani, d’Alacant / Google Maps

Un pare va denunciar el centre perquè un fragment d’una circular no estava traduïda al castellà

La Fiscalia demana quinze anys d’inhabilitació a la directora i una mestra de l’escola Mediterrani d’Alacant per una circular en la qual, per error, hi havia una part sense traduir en la versió escrita en castellà, segons ha informat el digital Nosaltres la Veu. Una família del centre es va “sentir ofesa” per aquest det i va denunciar, per la via penal, la docent i la directora.

Els fets van passar el febrer de l’any passat després que l’escola va enviar una circular amb l’autorització perquè els alumnes assistissin a una excursió sense la traducció al castellà d’una part del text. Joaquín Oliva, pare d’una alumna, va demanar la carta en castellà perquè, segons va dir, no podia signar un document que no entenia. Segons Oliva, el centre li va denegar la petició a través de la filla i la nena no va poder anar d’excursió perquè l’“actitud d’intransigència” de l’escola es va mantenir fins a l’últim moment.

L’associació Hablamos español va donar suport al pare i va portar la “discriminació lingüística” del centre a la Fiscalia de Menors perquè “investigui si s’han vulnerat els drets de la menor i si s’ha incorregut en prevaricació”. La Fiscalia d’Alacant ha demanat la inhabilitació de la directora i d’una mestra del centre.

La Conselleria d’Educació ha explicat que, tot i que la normativa no obliga a fer les circulars en les dues llengües, l’escola sempre ho ha fet així tret de dos cops el curs passat. Segons la conselleria, el febrer passat, quan el pare va exigir que la carta es traduís al castellà, la cap d’estudis es va oferir a llegir-les en aquesta llengua, fet al qual Oliva es va negar en considerar-ho “una burla”. Poc després, Educació va ordenar interposar una denúncia formal per “insults i amenaces cap a la directora de centre”, rebudes per telèfon de forma anònima. La policia les està investigant.

El Consell Escolar del CEIP Mediterrani ha fet públic un comunicat en què expressa “el total suport al centre i als seus professionals” i recorda que totes les comunicacions del centre i dels professors amb les famílies es fan en valencià i en castellà, tret d’alguna excepció. En la majoria de reunions i actes -afegeixen- “s’utilitza com a llengua principal el castellà”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share