La Guàrdia Civil vexa un ciutadà belga per parlar català

Kris C. al davant de la delegació del governn espanyol / Foto: Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua denuncia el cas a la delegació del govern espanyol

La Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest dimarts un nou cas greu de discriminació lingüística, novament amb la Guàrdia Civil com a protagonista, que es va produir el dilluns 9 de desembre a l’aeroport del Prat. Els fets van succeir quan un ciutadà belga originari de Flandes i resident a Catalunya, es disposava a creuar l’arc de seguretat a l’aeroport. El guàrdia de seguretat va notar que Kris C. portava alguna cosa a sota de la roba i li va demanar que l’hi mostrés. L’afectat li va explicar, en català, que era una bossa d’estoma, col·locada després d’una operació de còlon, i que no la mostrava ni als seus familiars perquè no era agradable veure els excrements. Segons l’afectat, els agents van fer broma d’aquest fet i un d’aquestes li va exigir que li parlés en castellà.

K.C.  va explicar que sabia parlar neerlandès, anglès, francès i alemany, a més del català, però no castellà, idioma que entenia amb certa dificultat. En aquell moment el guàrdia de seguretat va cridar dos agents de la Guàrdia Civil. Els policies van dir a K.C, de manera poc amable, que tampoc no entenien el català i li van exigir que canviés d’idioma.

L’afectat els va explicar que vivia a Bigues i Riells i que la gent del poble parlava en català, raó per la qual no dominava el castellà. L’explicació va indignar els funcionais, que li van respondre “esto es España y aquí hablamos español”. Tampoc no li van oferir atenció en català, tal com preveu la Llei de l’estatut bàsic de l’empleat públic. 

Finalment, el ciutadà belga va cedir, es va abaixar els pantalons per mostrar la bossa de l’estoma, moment en què la parella d’agents se’l van emportar a una sala petita on, en presència de quatre agents més, van redactar una primera denúncia contra ell per “pertorbació de l’ordre públic”.

Els agents li van escorcollar l’equipatge i li van tornar a demanar on vivia. Ell els va respondre que vivia a Bigues i Riells i com que van escriure “Riels del Fai (sic)”, un poble dins del terme municipal de Bigues i Riells, els va advertir de l’error. La correcció no va agradar als agents, que van posar-li una segona denúncia, en aquest cas per “negar-se a cooperar amb la policia”. Durant l’estona en què va ser present en aquella sala, els agents de la Guàrdia Civil no el van informar dels seus drets bàsics ni de la possibilitat de comptar amb un advocat, ni tampoc van portar cap agent que es pogués comunicar amb ell en una llengua que pogués entendre correctament.

Més tard, quan l’afectat ja era assegut a l’avió, un agent de seguretat va entrar a l’aeronau i va comunicar que la policia li havia prohibit volar i que havia de sortir de l’avió, per la qual cosa en va ser immediatament expulsat. A més, tampoc va poder aconseguir un altre bitllet perquè la companyia Ryanair li va comunicar que els següents vols anaven plens, fet que K.C va comprovar, per internet, que era falsa. Finalment, l’afectat no va poder volar i va tornar a la seva localitat de residència amb dues denúncies de la policia espanyola.

La Plataforma per la Llengua s’ha personat aquest dimarts a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya per acompanyar Kris C. a denunciar el tracte vexatori. La directora de l’entitat, Neus Mestres, ha demanat “que obliguin els cossos policials a complir els protocols i se sancioni els treballadors que no ho compleixin”. Mestres ha reclamat també “que tota convocatòria pública laboral de l’Estat a Catalunya exigeixi les mateixes competències en llengua catalana i castellana”.

La Plataforma per la Llengua té documentats 68 casos de discriminació lingüística a ciutadans catalanoparlants per part de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Segons l’entitat, la majoria de discriminacions no tenen cap conseqüència a nivell legal o judicial i només en un 3% dels casos s’acaba condemnant els agents dels cossos policials.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share