La llei trans discrimina el català

El redactat actual modifica la norma del Registre Civil i obliga a adequar la grafia dels noms estrangers al castellà

La Plataforma per la Llengua ha alertat que l’anomenada llei trans del govern espanyol conté, en el seu redactat, l’eliminació d’“una conquesta en la normalització del català, que no té res a veure amb els drets de les persones trans”. Per garantir el dret de tothom a posar-se un nom que s’adigui a la seva identitat de gènere, la norma, actualment en tràmit a la comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats, modifica la Llei del Registre Civil, de manera que obliga a adequar els cognoms estrangers a la grafia del castellà en lloc de permetre també l’adequació a la grafia catalana com permet la llei vigent.

Segons explica la Plataforma per la Llengua, “fins al 2021, els estrangers que volien normalitzar la grafia dels seus cognoms ho havien de fer obligatòriament a la grafia castellana”. L’entitat en posa un exemple: “Per posar un cas, el cognom eslau Януко́вич s’havia de normalitzar com a Yanukóvich (de grafia castellana) i no era possible fer-ho com a Ianukòvitx (de grafia catalana), encara que la persona s’hagués integrat en la comunitat catalanoparlant”.

Això passava perquè des del 2011 al 2021, la Llei espanyola del Registre Civil tenia el següent redactat a l’article 53 (epígraf quart): “La regularització ortogràfica dels cognoms a la llengua espanyola corresponent i l’adequació gràfica a l’espanyol de la fonètica de cognoms també estrangers”. El 2021 es va modificar per permetre l’adequació gràfica a altres llengües oficials de l’Estat espanyol dels noms i cognoms i el redactat va quedar de la següent manera: “La regularització ortogràfica dels cognoms a qualsevol de les llengües oficials corresponent a l’origen o domicili de l’interessat i l’adequació gràfica a les esmentades llengües de la fonètica de cognoms també estrangers”.

La Plataforma per la Llengua va alertar d’aquest canvi fa uns dies en una piulada a Twitter i, segons explica l’entitat, els grups parlamentaris d’ERC i de Junts a les Corts espanyoles s’han mostrat interessats en la qüestió i s’espera que facin esmenes al projecte de llei per recuperar el redactat anterior de la Llei del Registre Civil. La norma ha tingut diverses modificacions i el termini per a les esmenes es va acabar el 2 de novembre. El text és ara a la comissió d’Igualtat, que ha de fer el seu informe, i després ha d’anar al Senat on s’hi podran introduir canvis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share