La majoria de festivals subvencionats tenen menys del 30% de música en català

La Plataforma per la Llengua demana a la Generalitat de Catalunya que posi requisits lingüístics per donar ajuts

La Plataforma per la Llengua acusa la Generalitat de Catalunya de “deixar de banda la música en català” en les subvencions que atorga en els festivals de música que reben ajuts d’aquesta administració. Segons un estudi de l’entitat, en la majoria de festivals subvencionats per la Generalitat no s’arriba al 30% de la música vocal que programen. 

L’estudi es basa en les ajudes de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l’organisme del Departament de Cultura encarregat de promoure la producció de continguts culturals, i també en el percentatge de música en català dels cinc principals festivals subvencionats: Vida, Cruïlla, Canet Rock, Cap Roig i Porta Ferrada. Aquestes ajudes inclouen tant les subvencions directes, que només obliguen els organitzadors a presentar una justificació de les despeses, com les aportacions reintegrables que els organitzadors han de retornar a l’administració un cop fet el festival.

La Plataforma per la Llengua denuncia que a les bases d’aquestes ajudes no hi ha cap requisit que obligui els festivals a incloure música en català. Sí que es valoren criteris lingüístics a l’hora de concretar la quantia de la subvenció i a l’hora de permetre que les empreses no retornin una part dels diners reemborsables que l’ICEC els ha aportat. En aquest cas, per decidir la quantia de la subvenció, es valora amb un màxim de 15 punts, d’un total de 35, si el festival inclou un 25% de música en català o occità.

Percentatge de música en català als festivals estudiats per la Plataforma per la Llengua

L’estudi, amb dades dels ajuts rebuts entre el 2019 i el 2022, revela que tots els festivals depenen entre un 10 i un 30 %, aproximadament, de les subvencions de la Generalitat. Tot i que una part (l’ajut reintegrable) l’han d’acabar retornant a l’administració, és una ajuda que necessiten per organitzar el festival.

El percentatge de cançons en català dels grups que hi toquen, però, és molt baix. La Plataforma per la Llengua ha fet el càlcul tenint en compte les deu cançons destacades a Spotify de tots els grups vocals dels cartells. Segons aquestes dades, només al Canet Rock més de la meitat de la música és en català (fins al 70% aquest 2022). A la resta de festivals la música en català no arriba al 30%.

L’entitat considera “ inadmissible que el govern de la Generalitat no aprofiti la seva posició com a agent subvencionador i prestador per incloure clàusules que forcin els festivals a incloure més música en català a la programació”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share