Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

La majoria d’escoles de les zones de predomini castellà decideixen mantenir el valencià

Les entitats a favor de la llengua es mobilitzen contra les mesures del govern Mazón

La majoria dels centres escolars de les zones de predomini lingüístic en castellà del País Valencià han decidit mantenir les assignatures en valencià el curs que ve i renuncien, d’aquesta manera, a la possibilitat de prescindir-ne que havia aprovat el govern de PP i Vox en la llei d’acompanyament de pressupostos, segons ha informat À Punt. El subdirector de política lingüística, Vicent Satorres, ha confirmat aquesta informació, a més, en una entrevista a la cadena pública valenciana en assenyalar que “hi ha comarques [castellanoparlants] de Castelló o de València on volen continuar amb el projecte lingüístic” la qual cosa “vol dir que tindran el valencià com a assignatura d’ensenyament” d’altres matèries. A la zona sud d’Alacant -ha afegit- hi ha “un percentatge més alt de canvi, però tampoc no és exagerat, sí que hi ha interès pel valencià”.

El govern va modificar la Llei de Plurilingüisme per eximir els alumnes dels 144 municipis de les zones de predomini lingüístic castellà de l’ensenyament en valencià a partir del curs vinent. La modificació del text va suspendre diversos articles de la llei com el que obligava a impartir un mínim d’un 25% de les hores lectives a matèries en valencià i almenys una assignatura no lingüística en la llengua pròpia del País Valencià.

Els darrers canvis en matèria de llengua en el sistema educatiu han posat en peu de guerra les entitats en defensa del valencià. La confluència -NOS! Llengua i País s’ha reunit aquest dijous per tractar la proposta de llei “d’arraconament del valencià al sistema educatiu” i ha acordat animar els ciutadans a defensar la llengua davant els atacs del govern valencià., -NOS! Llengua i país dona suport a les Trobades d’Ensenyament en Valencià organitzades per Escola Valenciana; a la manifestació del 25 d’abril, organitzada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV) del 27 d’abril a València; a les accions anunciades per la Plataforma per l’Ensenyament Públic  en els centres educatius a partir del mes d’abril i a “qualsevol acció que defense i fomente el valencià entre la ciutadania”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics