La meitat dels joves catalanoparlants de Catalunya tenen el mòbil en català

Un total d’1,3 milions de ciutadans es plantejarien renunciar a Android i IOS per tenir l’assistent de veu en la seva llengua

Els fabricants de telèfons mòbils han incorporat els darrers anys el català en els seus menús i, a hores d’ara, la majoria de dispositius es poden configurar en aquesta llengua. Les dades d’una enquesta de la Plataforma per la Llengua feta pública aquest dijous demostren, però, que encara hi ha molt de camp per córrer en la normalització del català en els dispositius mòbils.

Segons l’enquesta de GESOP, dos de cada tres catalanoparlants de Catalunya tenen el mòbil configurat en català, un percentatge que baixa fins al 49,7% en el cas de la població entre 16 i 29 anys. Un 42,8% dels joves catalanoparlants té el telèfon en castellà i la resta (un 6,29%) el té en altres idiomes.

La Plataforma per la Llengua remarca que “els catalanoparlants encara tenen marge per catalanitzar els dispositius electrònics”, especialment entre la població jove.

Del total de la població catalanoparlant de Catalunya, el 65,9% té el mòbil configurat en català, el 28,7% en castellà i el 5,5% en altres idiomes. En el cas dels castellanoparlants, només el 3,6% el té en català, un percentatge inferior al dels que el tenen en anglès, que són el 4,2%.

Però si es miren les dades per grups d’edat i no per llengua d’ús habitual, mentre que entre els més grans de 65 anys, el 39% té el mòbil en català, el percentatge baixa fins al 24% en el cas dels que tenen entre 16 i 29 anys.

Tot i el marge de millora, la demanda de serveis en català en la tecnologia mòbil és notable. Segons la mateixa enquesta, un de cada cinc catalans (1.350.000 en nombres absoluts) estarien disposats a abandonar els sistemes operatius com Android i IOS, que acaparen la pràctica totalitat del mercat, per canviar a un de diferent que permetés tenir l’assistent de veu en català. Concretament ho farien 925.000 d’Android (el sistema utilitzat pel 70% d’usuaris) i 275.000 del sistema dels IPhone (el sistema del 20% dels usuaris).

La Plataforma per la Llengua recorda que actualment cap dels assistents de veu existents no parla en català: ni Bixby (Samsung), ni Alexa (Amazon), ni Siri (Apple), ni Google Assistant ni cap altre. Mentre que Alexa és capaç de parlar només vuit idiomes, Siri, el dels iPhone, en parla una vintena, entre els quals el suec, el finès, l’hebreu, el danès o el noruec, llengües amb un pes demogràfic similar o inferior al del català.

Pel que fa a la comprensió de la llengua, l’únic assistent que és capaç d’entendre el català és el Google Assistant, l’assistent de veu del sistema Android, que també és el que encapçala el rànquing pel que fa al nombre de llengües parlades: gairebé una cinquantena. El fet que el Google Assistant tingui un ventall d’idiomes tan ampli i entengui el català podria fer que fos el primer assistent de veu a expressar-se en aquesta llengua, segons la Plataforma per la Llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share