La pandèmia acapara les candidatures a neologisme de l’any

Comença la cursa per escollir la paraula del 2020 aspirant a entrar al diccionari normatiu

Les paraules relacionades amb la pandèmia del coronavirus han colonitzat llista de candidates a neologisme de l’any que organitza l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i que s’ha fet pública aquest dijous. Conspiranoic, coronavirus, desconfinament, desescalada, grup bombolla, infodèmia, mascareta, teletreballar, traçabilitat i videotrucada competiran pels vots dels usuaris, que poden participar en l’elecció de la setena edició del neologisme de l’any a través del formulari del web neologisme.cat.

Els termes de la Covid-19 també han estat els protagonistes d’iniciatives similars que duen a terme institucions, editorials i diaris d’arreu del món en diverses llengües. Fa només uns dies, Cambridge i Oxford van escollir paraules pròpies de la vida pandèmica com a protagonistes del 2020 i noves entrades als seus diccionaris.

Els finalistes i guanyadors del neologisme de l’any sempre han estat paraules vinculades a l’actualitat i a l’emergència de noves realitats socials. Els guanyadors de l’any passat van ser emergència climàtica i animalista, mentre que els dels anys anteriors van ser sororitat (2018), cassolada (2017), vegà-ana (2016), dron (2015) i estelada (2014). La Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC discutirà la conveniència d’acceptar el neologisme guanyador com a candidat per entrar al diccionari normatiu.

La votació s’ha obert aquest dijous i es tancarà el 20 de desembre. L’endemà es farà pública la paraula guanyadora del 2020.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share