La Plataforma per la Llengua demana als partits compromisos lingüístics

Font: Plataforma per la Llengua

L’entitat reclama fer del català idioma oficial de l’Estat

La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest dimecres les propostes que ha fet als partits polítics que es presenten a les eleccions espanyoles per millorar la situació del català. L’entitat demana a les formacions que adoptin compromisos concrets en els seus programes electorals en tots els comicis que hi ha fins al maig.

El principal compromís que la Plataforma per la Llengua reclama als partits és impulsar una reforma de la Constitució espanyola per fer el català llengua oficial de l’Estat. “Només així el català podrà tenir el mateix rang, condicions, obligacions i drets que el castellà”, ha assegurat Mireia Plana, vicepresidenta de l’entitat. “No es tracta de fer que el català sigui oficial a Sevilla o a Bilbao. Es tracta que les institucions de l’Estat també assumeixin com a propi el català, es tracta que la Constitució oficialitzi el bilingüisme real, com passa a Bèlgica, Suïssa o el Canadà”.  

L’entitat s’ha reunit o ha parlat amb els principals partits que es presenten a les eleccions i tenen representació a les institucions del domini lingüístic i ja ha aconseguit compromisos de JxCat, ERC, En Comú Podem, Front Republicà i Proposta per les Illes.

En Comú Podem i Front Republicà ja s’han compromès a incorporar aquesta proposta, mentre que JxCat i ERC asseguren que treballaran per impulsar una República catalana que inclogui el català com a oficial de l’Estat, però no per modificar la Constitució espanyola en aquest sentit.

La Plataforma per la llengua fa dotze propostes més com ara reclamar als partits que treballin per la capacitació generalitzada en català dels treballadors públics de l’Estat, un aspecte que ha estat qüestionat darrerament per diverses formacions de dreta. “Si els servidors públics no han de saber la llengua oficial, el català, el suposat dret d’opció lingüística dels catalanoparlants és paper mullat. L’actual oficialitat del català és paper mullat, perquè només el castellà és obligatori”, ha denunciat Plana.

La vicepresidenta de l’entitat ha denunciat, precisament, la voluntat de regressió d’alguns partits. “Ens toca fer doble feina: reclamar millores pel català i ser el mur de contenció de qualsevol proposta que pretengui atacar la llengua, eina fonamental de cohesió social del nostre país”, ha dit Plana.

La Plataforma per la Llengua ha presentat, a més, la campanya A les urnes, recorda: la llengua no es toca, que mostra, en un vídeo, declaracions contra el català del líder del PP, Pablo Casado; del de Ciudadanos, Albert Rivera; i del de Vox, Santiago Abascal. La campanya inclou també una recollida de signatures a través del web lallenguanoestoca.cat perquè els ciutadans que ho desitgin facin arribar les seves demandes als partits.L’entitat ha participat, a més, en el manifest Pluralitat lingüística: llibertat, igualtat i democràcia, impulsat per ELEN, la xarxa europea per la igualtat lingüística, que insta els partits a fer-se seus els principis d’igualtat lingüística i recorda que el 45% dels ciutadans de l’Estat espanyol viuen en territoris amb llengües pròpies diferents al castellà. La xarxa ELEN la formen diverses entitats europees entre les quals la Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, i altres entitats catalanes, basques, gallegues i asturianes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share