La Plataforma per la Llengua denuncia la discriminació del català en un fòrum de l’ONU

El Tribunal Suprem espanyol, a Madrid / CC

L’entitat critica els intents de l’Estat espanyol d’acabar amb la immersió lingüística a l’escola

La Plataforma per la Llengua ha denunciat davant el Fòrum regional d’Europa i Àsia Central per a les minories que l’Estat espanyol pretén acabar amb la immersió lingüística a les escoles a través dels tribunals, saltant-se les vies parlamentàries i en contra del consens social. En la seva intervenció en aquest fòrum anual de l’ONU, el cap de l’àrea de drets lingüístics de l’entitat, Òscar-Adrià Ibáñez, també ha alertat de les mentides i del discurs de l’odi que es promou per atacar els defensors de l’escola en català i ha demanat al relator especial de l’ONU per a les minories, Fernand de Varennes, que intervingui per defensar els catalanoparlants.

L’entitat demana al relator que l’Estat espanyol reconegui com a minories els parlants de les llengües autòctones diferents de la castellana, que combati el discurs de l’odi contra aquestes minories i que respecti el dret dels parlants de les llengües autòctones d’estudiar-les, d’estudiar en les seves pròpies llengües i de decidir quin model escolar volen sense la interferència dels estats.

L’entitat ha denunciat que els atacs contra la immersió lingüística s’han intensificat des de l’any 2005 i que l’intent d’alguns partits polítics per modificar el sistema educatiu a través de la justícia ha culminat ara amb la ratificació del Tribunal Suprem de la sentència que imposa un mínim del 25% d’hores lectives en castellà als centres educatius. 

Per Plataforma per la Llengua, aquesta sentència va en contra dels articles 7 i 8 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom), ratificada per l’Estat espanyol i que obliga a disposar d’un sistema d’immersió lingüística total en català. Segons el cinquè informe de seguiment del mateix Comitè d’Experts d’aquesta carta, la ratificació de l’Estat espanyol no li permet imposar cap percentatge de castellà a tots els alumnes.

El cap de l’àrea de drets lingüístics de Plataforma per la Llengua també ha denunciat les notícies falses i el discurs de l’odi que es fa servir a l’Estat espanyol per intimidar i silenciar els defensors de l’escola en català. Ibáñez ha fet referència a les declaracions de l’exlíder del PP Pablo Casado en què afirmava que els mestres catalans tenien la instrucció de no deixar anar al lavabo els nens si parlaven en castellà i fins i tot la instrucció de posar-los pedres a les motxilles.

Les intervencions que es fan en el Fòrum regional d’Europa i Àsia Central per a les minories, que aquest any s’ha dut a terme a Viena, juntament amb les d’altres fòrums, serveixen al relator per elaborar un informe que després presenta al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share