La Policia Nacional es compromet a atendre en valencià

L’ordre de la Direcció General de la Policia

La Plataforma per la Llengua havia denunciat diversos casos de discriminació lingüística

La prefectura superior del País Valencià de la Direcció General de la Policia ha demanat que als espais policials on s’ofereix atenció directa a la ciutadania com les oficines de denúncies i atenció a la ciutadania o a les oficines on es fa la documentació com el DNI o el passaport es “procuri” “, “en la mesura que sigui possible, que cada torn tingui almenys un funcionari que pugui atendre en valencià”. En cas que això no fos possible, “es requerirà la presència d’un policia d’un altre servei o es demanarà de manera cortès al ciutadà perquè comparegui en un altre moment en què puga comptar amb aquesta possibilitat”.

Aquesta ordre arriba després de diverses reclamacions de la Plataforma per la Llengua per discriminació lingüística per part dels cossos policials. Fa uns mesos, en seu judicial, dos agents del Cos Nacional de Policia van reconèixer “excés de zel” per haver discriminat un ciutadà a Elx. Poc després, l’agost passat, hi va haver dos nous casos de manca de respecte pels drets lingüístics a València. També recentment, l’entitat va denunciar dos guàrdies civils de Taverness per abús i discriminació lingüística. La Policia Nacional reconeix en la instrucció que aquest tipus de denúncies “reapareixen amb certa freqüència”.

El delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, Manuel Carceller, valora aquesta instrucció com “un pas endavant” en la defensa dels drets lingüístics per part dels cossos policials. Carceller remarca que el text deixa clar que “no s’ha de qüestionar el dret que els valencians tenen a ser atesos en la seua llengua”. També valora que s’informi la ciutadania dels documents administratius de la policia que són en valencià, tot i que “en realitat haurien d’estar en valencià tots”.

 Tot i aquest primer pas, la Plataforma per la Llengua alerta que “caldria anar més enllà, perquè no s’adequa encara a la igualtat entre els ciutadans que parlen valencià i els que parlen castellà. De fet, tota la Policia Nacional destinada al País Valencià hauria d’entendre el valencià”, com estableix l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic.  Carceller considera que els agents haurien de saber parlar i escriure el valencià com ho fan amb el castellà, i anima els ciutadans a “denunciar totes i cadascuna de les discriminacions lingüístiques que patisquen”.

L’ordre de la Direcció General de la Policia no ha agradat, però, al sindicat Unión Federal de Policia (UFP), que veu en la mesura un “malbaratament dels escassos recursos de què disposa la institució” perquè tots els ciutadans “poden entendre’s en castellà amb tots els policies”. La UFP remarca que “a cap policia se li exigeix conèixer un idioma diferent” del castellà per ser destinat a una comunitat autònoma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share