La província de Sàsser revoca el veto al català a l’Alguer

La vil·la romana de Santa Imbénia, a l’Alguer / Creative Commons

El responsable de bens arqueològics autoritza l’ús de l’alguerès a Santa Imbénia davant la pressió d’institucions i entitats

La sobraintendència per als bens arqueològics de la província de Sàsser ha rectificat i ha admès que es pugui utilitzar el català en els rètols informatius de la vil·la romana de Santa Imbénia, segons ha explicat aquest dijous la Plataforma per la Llengua. El sobreintendent, Bruno Billeci, havia enviat una carta als responsables del jaciment arqueològic del municipi de l’Alguer en què autoritzava només l’ús de l’italià i de l’anglès amb l’argument que “el català no és una de les llengües oficials de la Unió Europea per a la interacció amb el públic, les entitats i els Estats membres”.

Les instruccions de Billeci van causar una gran indignació entre les associacions alguereses com la Plataforma per la Llengua, que van denunciar la “discriminació” del català. El síndic de l’Alguer, Mario Conoci, va enviar una carta al responsable provincial en què va recordar que les lleis vigents avalen la utilització del “català de l’Alguer” en aquesta ciutat sarda i va instar el sobreintendent a rectificar.

L’organisme provincial diu ara que no hi ha “cap dificultat” a l’hora d’“integrar lo català de l’Alguer” als rètols informatius.

La Plataforma per la Llengua ha destacat “la unanimitat amb la qual la societat civil algueresa ha respost a aqueixa emergència”, fet que veu com un “senyal de com la ciutat catalana de Sardenya és sempre vigilant per tutelar la sua llengua i per afavorir-ne l’ús en totes les situacions”. L’entitat recorda que si el català fos oficial a la Unió Europea no es deixaria espai “per a atacs i discriminacions com aqueixa”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share