La ràdio de la Catalunya exterior

Emissió d’un programa a Ràdio Amèrica Barcelona / RAB

RAB promou la llengua entre la diàspora catalana

Raül G. Aranzueque

“El meu fill no parla català. Què faig?”. Aquesta pregunta se l’han feta molts catalans o fill o nets de catalans que viuen a l’exterior, que veuen com la canalla i, fins i tot, ells mateixos, tenen la llengua familiar una mica rovellada. Per sort, internet els dona accés a un gran nombre de continguts en català amb un sol clic i, des de fa un temps, a notícies, entrevistes i reportatges que els afecten directament.

La font de la informació més pròxima als seus interessos és Ràdio Amèrica Barcelona (RAB), una emissora que es transmet a través d’internet la programació de la qual la fan, conjuntament, els professionals que treballen als estudis de la capital catalana i els casals de Guayaquil, Ciutat de Mèxic, Buenos Aires i Bogotà. L’objectiu de l’emissora -explica l’impulsor de la iniciativa, Germà Capdevila- és aconseguir que la diàspora catalana “recuperi la llengua”.

Fins ara, diu Capdevila, la preservació del català a l’exterior depenia de la voluntat dels catalans de transmetre la llengua als fills i el seu ús, més enllà de l’àmbit familiar, es limitava a les activitats dels casals catalans, que sovint no atreien l’atenció dels més joves.

La irrupció de RAB i el fet que diversos casals es facin càrrec d’una part de la programació de l’emissora ha fet que molts joves s’animin a col·laborar-hi i s’interessin per altres activitats que fomenten aquests centres. L’emissora, a més, ha impulsat les relacions entre els diferents casals d’Amèrica i d’Europa.

Tot i que, d’entrada, l’emissora estava més enfocada als catalans d’Amèrica (per això té el nom que té), el cert és que ben aviat va captar l’interès dels catalans que viuen en diferents països d’Europa, que suposen prop de la meitat de l’audiència. Fins i tot tenen oients que els escolten des dels Països Catalans.

El programa estrella és el magazín A banda i banda, conduït per Mariel Lesnichevsky Boronat, una argentina neta de catalans, que està recuperant la llengua amb què la seva mare li cantava cançons infantils quan era petita. El programa, que s’emet de tres a cinc de la tarda, hora de sobretaula a Catalunya i matí a Amèrica, alterna el castellà i el català, llengua que la locutora cada cop parla amb més fluïdesa. També es pot sentir en directe o a través dels podcasts, com la resta de la programació.

RAB té una programació com la que es pot trobar en altres emissores -amb un magazín, entrevistes, notícies i l’última hora de la informació del Barça-, però es distingeix de la resta per la informació que dona sobre temes que afecten directament els catalans de l’exterior com qüestions migratòries o el vot per correu.

RAB és també una bona eina per als alumnes de català dels casals, les universitats i els lectorats, a qui l’emissora reconeix amb el títol de  #catacrac pel seu mèrit a l’hora dominar la llengua com la Katherine Santamaría, una noia de Guayaquil que, segons explica Capdevila, “parla molt bé el català” després de només un any d’haver-lo estudiat.

L’emissora col·labora, a més dels casals catalans, amb les tres delegacions que la Generalitat de Catalunya té al continent americà i impulsa iniciatives com el festival de música catalana Catalan Sounds, destinat a acostar la música catalana als Estats Units i Amèrica Llatina a través de concerts en directe per internet en què també participen l’Institut Ramon Llull i Estrella Damm.

2 thoughts on “La ràdio de la Catalunya exterior

 • 5 de novembre de 2021 at 12:26
  Permalink

  La RAB és màgica tendent ponts entre la diàspora catalana. És una emisora sense dial que apropa per l’excel.lència dels seus continguts i el caliu que circula creant sinergies entre els diferents punts de la geografia d’arreu.

  Reply
 • 9 de novembre de 2021 at 22:06
  Permalink

  Gràcies Diari de la Llengua per fer-vos ressò de la feina d’aquesta emissora, que ha esdevingut la veu de la diàspora catalana. Ens ajuda a mantenir-nos al dia amb una visió de la Catalunya Exterior.

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share