La toponímia de Catalunya, a un clic

El govern aprova l’actualització del Nomenclàtor oficial, que estarà disponible en línia

El govern català ha aprovat la nova actualització del Nomenclàtor oficial de toponímia de Catalunya,  l’obra de referència oficial en toponímia en llengua catalana per a l’edició de cartografia, la retolació, les guies de viatge i altres productes informatius. El Nomenclàtor recull topònims d’àmbit general, que són competència de la Generalitat, i també els topònims corresponents a nuclis i entitats de població, que són competència dels municipis.

L’actualització ha estat aprovada d’acord amb la proposta impulsada per la Comissió de Toponímia de Catalunya, que ha revisat  227 formes toponímiques generals, 40 formes toponímiques noves, 169 modificacions i 18 supressions, totes referenciades sobre cartografia a escala 1:50.000 de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

La darrera actualització va engegar el desembre del 2014, quan la Comissió de Toponímia va acordar fer una revisió general de diversos noms de lloc del Nomenclàtor per proposar-ne la forma oficial o per esmenar algunes referències de localització. Aquest procés de revisió, completat a finals de 2018, ha comptat amb la supervisió preceptiva de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Institut d’Estudis Aranesi.

La primera edició de l’obra, que recopila actualment més de 52.000 noms de llocs, va ser aprovada pel govern el 22 de juliol de 2003. El 24 de març de 2009 va aprovar-ne la segona edició, que representava una actualització general amb la incorporació de 13.000 topònims nous.

Adscrita al Departament de Cultura des de 2012, la Comissió de Toponímia va ser creada l’any 2001 pel govern. És l’òrgan d’assessorament, consulta i proposta en matèria de fixació oficial dels topònims de Catalunya, sempre d’acord amb la normativa lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans i de l’Institut d’Estudis Aranesi. La Comissió de Toponímia també és l’encarregada de difondre la toponímia oficial i els estudis que es duguin a terme en aquest camp, ja que els topònims són part del patrimoni lingüístic i cultural de Catalunya.

L’actualització publicada aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) s’ha començat a introduir al sistema informàtic i s’espera que, d’aquí a unes setmanes, el web de la Comissió de Toponímia ja incorporarà les novetats. L’actualització serà incorporada, de forma automàtica, a l’Optimot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share