La UE autoritza que els estats obliguin a utilitzar la llengua oficial en l’educació superior

El TJUE avala la llei de Letònia que exigeix a les universitats a fer els cursos en letó per “protegir la identitat nacional”

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha autoritzat els estats membres de la UE a obligar a utilitzar la seva llengua oficial en l’educació superior per protegir la identitat nacional si es fa de manera “proporcionada” i amb les excepcions que calguin. La resolució del tribunal va resoldre dimecres, d’aquesta manera, la petició d’una vintena de diputats de Letònia contra la llei aprovada el 2018 en aquest país que obliga a impartir en letó tots els cursos de l’educació després de la secundària.

La demanda dels legisladors es va produir després que una universitat privada que volia instal·lar-se a Letònia pretengués oferir classes en una llengua no oficial. Els diputats adduïen que la norma era contrària a la llibertat acadèmica i creava una barrera en el mercat de l’educació superior que violava lleis fonamentals de la UE com la llibertat de moviments de bens i serveis.

El Tribunal Constitucional de Letònia va traslladar la qüestió al TJUE perquè aclarís si Brussel·les està autoritzada a regular les llengües dels centres d’educació superior del país. El govern letó va defensar, durant una audiència el 2021, les seves competències i va remarcar la importància de protegir la llengua i la cultura pròpies. El tribunal europeu li ha donat la raó.

El TJUE adverteix, però, que els estats membres de la UE “no poden anar més enllà del que és necessari” i que les universitats de Letònia han de permetre l’ús de llengües diferents del letó en els intercanvis europeus i internacionals i en els cursos de cultura i idiomes estrangers.

Letònia va emprendre una política de promoció del letó després de la caiguda de la Unió Soviètica. El percentatge de ciutadans que tenia el letó com a llengua materna el 1989 era del 52%, una xifra que s’ha elevat fins al 62%. Més d’un terç de la població parla rus, gairebé la meitat a Riga. D’aquí al 2025, el letó serà l’única llengua vehicular a les escoles i el rus només s’ensenyarà com a matèria extraescolar, fet que Moscou considera un acte de “discriminació”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share