Dissabte, abril 13, 2024
Actualitat

La Xarxa Educativa per la Llengua es carrega de raons per l’escola en català a les Illes Balears

Les entitats presenten arguments jurídics i pedagògics a docents i famílies per rebutjar el pla de segregació per llengua del govern

La Xarxa Educativa per la Llengua, formada per 25 entitats i organitzacions de les Illes Balears, ha presentat aquest dimarts una sèrie d’arguments jurídics, pedagògics i tècnics adreçats a famílies i docents per defensar la presència del català a l’escola i rebatre els discursos hostils contra el model actual. El model d’escola en català està amenaçat pel pla de “lliure elecció de llengua” del govern del PP, amb el suport de Vox, que pretén segregar els alumnes per llengua.

El pla de la Xarxa per contrarrestar els “atacs” al català de l’executiu de Marga Prohens ofereix als mestres un recull d’arguments pedagògics i jurídics per continuar fent les classes en català -amb un gran nombre d’articles i disposicions legals que avalen el model actual- perquè es neguin a posar en marxa el pla pilot d’elecció de llengua presentat pel conseller d’Educació, Antoni Vera, que preveu començar a separar, a partir del curs que ve, alumnes per raó de llengua en algunes assignatures.

Per la presidenta de la Federació d’Associacions de Famílies de Mallorca (FAPA), Cristina Conti, l’oferiment als centres educatius que es presentin voluntàriament al seu pla pilot és un “xantatge” a les escoles, ja que moltes podrien plantejar-se adherir-s’hi per tenir més docents en temps d’estretors de personal.

A més de l’argumentari adreçat als mestres, la Xarxa també n’ha elaborat un altre, de cinc punts i en nou idiomes diferents (català, alemany, italià, anglès, castellà, francès, romanès, àrab, xinès) adreçat a les famílies. Aquest document té com a objectiu que “les famílies entenguin que el plantejament de l’ensenyament en català respon a un criteri didàctic i pedagògic i no polític o ideològic”.

El text explica a les famílies els avantatges de l’escola en català a l’hora de garantir el domini de les dues llengües oficials, per integrar-se millor a la societat balear i per aprendre altres idiomes.

Foto: Presentació dels arguments a favor del model d’escola en català / OCB

One thought on “La Xarxa Educativa per la Llengua es carrega de raons per l’escola en català a les Illes Balears

  • Lluís Tomas i Roig

    La llengua catalana fa nosa a l’estat espanyol i faran (i fan) tot el possible perquè desaparegui. Haurieu d’escampar la cruel veritat que va dir el benedictí del segle XVIII, P.Feijó, arran del genocidi cultural de sud-amèrica. Aquest monjo va dir : LA INTRODUCCION DEL LENGUAJE FORASTERO ES NOTA INDELEBLE DE HABER SIDO VENCIDA LA NACION A QUIEN SE DESPOJO DE SU ANTIGUO IDIOMA”. Això és el que volen fer amb els Països Catalans. Al País Valencià ho van aconseguint poc a poc : (que se note el efecto sin que se note el cuidado. Decreto de Nueva Planta).

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics