La Xunta allunya el gallec de la lusofonia

El Parlament gallec va aprovar, per unanimitat, l’ingrés a la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP)

El govern de Feijóo retira la candidatura de Galícia a la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa

La Xunta de  Galícia ha anunciat aquest dimecres que retirarà la seva candidatura a formar part de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa (CPLP), que aplega els països lusòfons i territoris que tenen el portuguès com a segona llengua, segons publica Nós Diario. El govern gallec abandona, d’aquesta manera, un projecte que va ser acordat per unanimitat pel Parlament de Galícia.

Segons va explicar el secretari general de Política Lingüística, Valentín García, en una compareixença parlamentària, la decisió s’ha pres després que el Ministeri d’Exteriors espanyol hagi demanat que sigui l’Estat espanyol, en el seu conjunt, qui entri a la comunitat lusòfona. Segons García, la Xunta no veu clar que s’hi presentin Galícia i l’Estat alhora. “No sembla gaire coherent que, en el mateix acte, entri un estat i una part d’aquest estat”, argumenta el responsable gallec.

La candidatura gallega es presentava en qualitat d’observador associat, la fórmula que els estatuts del CPLC preveu per a territoris sense estat propi.

Els partits de l’oposició han criticat el fre a la iniciativa i reclamen al govern d’Alberto Núñez Feijoo que mantingui la candidatura, ja que consideren que la sol·licitud espanyola no exclou la gallega.

El conflicte ha arribat en un moment de forta preocupació per la precària situació de la llengua gallega i enmig del debat de polítics i lingüistes d’estrènyer vincles amb la llengua portuguesa o allunyar-se’n.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share