L’Ajuntament de Barcelona engega un pla per fomentar el català
L’ús habitual de la llengua entre els joves no arriba al 50% a cap districte de la ciutat
L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dimecres la posada en marxa d’un seguit de mesures “per ampliar l’ús del català en tots els àmbits” i mirar de revertir, d’aquesta manera, la tendència a deixar d’utilitzar la llengua, especialment entre els joves. El consistori se suma, d’aquesta manera, al Pacte Nacional per la Llengua que impulsa la Generalitat de Catalunya i posa fil a l’agulla per afrontar la delicada situació del català que va reflectir l’Enquesta de la joventut de Barcelona del 2020, que ja va fer encendre les alarmes quan es va publicar l’agost del 2021.
D’acord amb aquell estudi, només el 28,4% dels 1.407 joves enquestats d’entre 15 i 35 anys que viuen a la ciutat tenen el català com a llengua habitual, mentre que un 62,1% tenen el castellà, un 2,3% l’anglès i el 7,2% altres llengües. Les dades mostren que no hi ha cap districte de Barcelona on el català sigui la llengua habitual d’almenys la meitat dels joves. Els percentatges van des del 45% de Sarrià-Sant Gervasi o el 43,5% de les Corts fins al 15,9% de Ciutat Vella i el 5,1% de Nou Barris.
”Estem molt lluny d’una situació de normalització de la llengua catalana com una llengua habitual en els usos quotidians dels ciutadans barcelonins”, ha constatat el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí, que ha admès que s’hauria d’haver actuat abans. “Tots tenim la sensació que el que fem avui pel català arriba una mica tard”, ha reconegut.
Per capgirar la situació, l’Ajuntament fa propostes com organitzar uns jocs florals digitals en català, en col·laboració amb Betevé i creadors de continguts en català a les xarxes socials als centres d’educació secundària, fomentar la llengua en l’esport, en el comerç i en el turisme i promoure la divulgació científica en català. El consistori també vol actuar en l’àmbit de la sanitat i dels nouvinguts amb l’organització de cursos de llengua catalana per al personal sanitari estranger, impuls del voluntariat lingüístic entre el personal municipal i promoció dels cursos de català per a nouvinguts del Consorci de Normalització Lingüística.
Pel que fa a l’administració, el pla preveu formar el personal d’atenció al públic sobre els usos lingüístics adaptats a situacions específiques, reforçar el servei intern de formació lingüística per al personal municipal i promoure els drets lingüístics entre els ciutadans. També s’instaurarà un Dia de la llengua a Barcelona.
Els pla, els detalls del qual es faran públics el mes que ve, està coordinat per experts de diferents àmbits: Teresa Cabré, Míriam Hatibi, Enric Gomà, Rudolf Ortega, Jordi Font, Eduard Voltas i Custodia Moreno, que estan treballant amb responsables de l’Ajuntament, l’Institut d’Estudis Catalans, el Centre de Normalització Lingüística, la Secretaria de Política Lingüística i les universitats.