L’aranès s’estrena a la selectivitat

Fotos: Griszka Niewiadomski i Tjeerd Doosje / FreeImages

Les PAU inclouen l’occità en els enunciats de l’examen d’història

Les proves d’accés a la universitat (PAU), que comencen aquest dimecres, inclouran per primera vegada enunciats en occità en l’examen d’història, matèria obligatòria per a tots els alumnes, gràcies a un acord signat entre la Generalitat de Catalunya, el Conselh Generau d’Aran i la Universitat de Lleida (UdL). Amb aquesta mesura es fa un pas més en la normalització de la llengua pròpia de l’Aran en la selectivitat, unes proves que ja es podien fer en aranès des de qualsevol indret, ja que l’occità és llengua oficial a tot Catalunya.

D’acord amb el conveni signat, la UdL oferirà els enunciats d’història en occità, el Conselh Generau d’Aran assumirà les despeses de traducció dels enunciats i la Generalitat, els costos d’edició i impressió de la versió occitana. En els propers anys es preveu incorporar la llengua occitana en els enunciats dels exàmens de la resta de matèries per garantir els drets lingüístics de tots els parlants.

L’aranès va ser utilitzat per primer cop en les PAU de l’any passat. Lourdes Bruna, una alumna de l’institut de Vielha i veïna d’Arties, va respondre en occità dos exàmens de la fase específica, el de Matemàtiques i el de Física, encara que l’enunciat no estigués escrit en aquesta llengua. La UdL els va corregir amb tota normalitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share