Les gramàtiques i l’ortografia de l’IEC ja estan en línia

Les tres obres inclouen eines útils per al “gran públic” com un cercador i un conjugador de verbs

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha fet un pas endavant cap a la digitalització de la gramàtica i l’ortografia catalana. Ja estan disponibles, des d’aquest dijous, les edicions en línia de la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), l’Ortografia catalana (OIEC) i la Gramàtica bàsica i d’ús de la llengua catalana (GBU).

En els tres casos es tracta d’una segona edició de les obres, que incorporen, tant un entorn de consulta amb un cercador com diferents elements de navegació per resoldre els dubtes de forma més eficaç.

La nova edició de la GIEC inclou les dades de la Gramàtica essencial de la llengua catalana (GEIEC), de la GBU, del text publicat el 2016 i la bibliografia publicada posteriorment el 2019. Una funció que ha pogut ser inclosa a la GIEC en ser en línia és la de conjugar verbs. Aquesta eina permet veure la conjugació completa dels 8.756 verbs inclosos al DIEC tenint en compte les variants geogràfiques reconegudes per la normativa.

Pel que fa a la GBU, que és una gramàtica més simple i per a un públic més general, inclou elements que ajuden l’usuari a resoldre millor les seves consultes, com per exemple glossaris, fotos, àudios per mostrar com es pronuncien les paraules, etc.

Finalment, l’OIEC en línia, igual que la GIEC i la GBU, té el gran avantatge que pot ser actualitzada constantment. És per això que ja inclou les modificacions de l’ortografia aprovades el 2021.

Aquestes tres eines s’han posat a la disposició del públic aquest dijous a partir de les 13:30 i el seu llançament s’ha presentat al programa Popap, de Catalunya Ràdio. Al programa hi han assistit Gemma Rigau, presidenta de la Comissió de Gramàtica de la Secció Filològica i codirectora de la Gramàtica catalana de l’IEC; Maria Josep Cuenca, directora del projecte Gramàtica essencial de la llengua catalana de l’IEC, i Mila Segarra, vicepresidenta de la Secció Filològica i membre del Grup d’Ortografia. Totes tres han explicat en què consisteix el projecte i n’han destacat els avantatges com ara que és una “eina precisa i apte per a tots els nivells”. Rigau també ha destacat que té el potencial d’arribar a un gran públic, ja que “es té a la mà i és de franc”.

Les gramàtiques i l’ortografia en línia s’han posat en funcionament després d’un compte enrere en el programa de ràdio i la presentadora del Popap, Mariola Dinarès, ha fet les primeres consultes a les pàgines web en directe.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share