Les ikastoles proposen un model únic d’immersió en basc

Representants d’Ikastolen Elkartea en la ponència sobre educació, aquest dimecres a Parlament del País Basc, a Vitòria / Ikastolen Elkartea

Molts estudiants no són competents en eusquera tot i que la majoria estudia en aquesta llengua

Ikastolen Elkartea, l’entidad que aplega 111 centres educatius del País Basc, Navarra i Iparralde ha demanat aquest dimecres que es derogui l’actual sistema de models lingüístics i se n’estableixi un de sol, amb immersió en basc, per a tota la xarxa pública i concertada. L’entitat vol revertir, d’aquesta manera, els resultats del govern sobre el coneixement de la llengua pròpia per part dels estudiants, que han baixat els darrers anys.

Els Parlament basc està immers aquests dies en la ponència per a l’elaboració d’una nova llei educativa que es preveu que s’aprovi l’any que ve i en què la situació del basc és una de les principals preocupacions. Tot i que el model d’ensenyament totalment en basc és, de llarg, el que té més alumnes, no aconsegueix que la majoria dels alumnes sigui competent en les dues llengües oficials. Segons les darreres dades de l’Institut Basc d’Avaluació i Investigació Educativa, el 49% dels alumnes de  tretze anys del model D públic i el 57,8% del concertat “no assoleix l’objectiu del bilingüisme”, fet que es reflecteix en les mancances en la competència lectora en eusquera. 

El president d’Ikastolen Elkartea, Koldo Tellitu, ha demanat, en la ponència del Parlament, que s’estableixi un model d’“immersió real” que ajudi a resoldre el problema de la segregació escolar.

El Partit Nacionalista Basc (PNB) es resisteix, però, a derogar el model en què les famílies poden escollir la llengua de l’ensenyament, mentre que Bildu aposta per un únic model d’immersió en basc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share