Les relacions internacionals, al diccionari

L’obra, en línia i en paper, aplega els termes clau del ram i inclou neologismes

La llengua catalana compta amb una nova eina de consulta. Es tracta del Diccionari de relacions internacionals, elaborat pel TERMCAT amb la col·laboració del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya i el suport del Govern d’Andorra. El diccionari en línia i amb una edició també en paper, aplega més de 1.300 termes relacionats amb les relacions internacionals i el marc jurídic i competencial dels actors internacionals.

Cada fitxa terminològica conté una denominació catalana; sinònims, si n’hi ha; equivalents en castellà, francès i anglès; definició, i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient. L’obra ha estat revisada per un equip d’una quinzena d’experts de diverses universitats catalanes i de la Generalitat de Catalunya, coordinat pel professor de la Universitat de Barcelona (UB) Xavier Fernández Pons.

El diccionari aplega termes clau de les relacions internacionals com alineament i polaritat, dels actors internacionals (estat, organització internacional, moviment d’alliberament nacional), del dret internacional públic (arranjament pacífic de controvèrsies, costum internacional, igualtat sobirana) i sobre el dret de la Unió Europea (lliure circulació, principi de solidaritat, sistema competencial de la Unió Europea).

Pel que fa als àmbits de cooperació o conflicte en les relacions internacionals, hi ha termes relacionats amb el manteniment de la pau i la seguretat internacionals (aliança, conflicte armat, dret humanitari bèl·lic), amb els drets humans (dret a l’autodeterminació, dret a un judici just, llibertats fonamentals), amb el dret penal internacional (crim internacional, extradició encoberta), amb l’acció humanitària i la cooperació al desenvolupament (accés humanitari, desastre, emergència complexa), o amb el comerç internacional (embargament comercial, liberalització comercial, proteccionisme), entre d’altres.

El diccionari inclou també neologismes aprovats pel Consell Supervisor, l’òrgan que s’ocupa de la normalització de la terminologia catalana. És el cas d’alternatives catalanes a anglicismes d’ús habitual com estat brètol (en anglès, rogue state) o dret dur (hard law), i també de diversos termes relacionats amb les migracions que presentaven dubtes com migrant en situació de bloqueig, irregularitat sobrevinguda o reassentament.

La publicació del diccionari es complementa amb una infografia sobre els principals actors internacionals, una sobre els drets recollits en la Declaració Universal dels Drets Humans i una infografia sobre la condició de refugiat. Juntament amb la publicació d’aquest diccionari s’han actualitzat també, en una segona edició, el Diccionari de cooperació al desenvolupament, la Terminologia de les migracions i la Terminologia dels drets humans. El Diccionari de relacions internacionals forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del Termcat, que disposa de 140 títols dedicats a diverses especialitats. L’acte de presentació de l’obra es farà el proper 2 d’abril a Andorra.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share