Diumenge, juny 16, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

L’escocès ja és minoritari al seu principal feu

El percentatge de parlants de gaèlic cau al 45% a les Hèbrides Exteriors, però el coneixement de la llengua experimenta un augment significatiu a tot Escòcia

El gaèlic escocès s’ha convertit, per primer cop, en la llengua minoritària a les Hèbrides Exteriors, les illes del nord-oest d’Escòcia on l’idioma autòcton es mantenia, fins fa uns anys, com el majoritari de la població. Segons les dades del cens del 2022, el percentatge de parlants d’escocès ha caigut del 60% del 2001 al 52% del 2011 i al 45% del 2022.

Les Hèbrides Exteriors són el territori on es conserva millor la llengua pròpia. Entre els qui parlen escocès i els qui en saben una mica sumen un 57,2% de la població, un percentatge molt superior al de la resta de territoris d’Escòcia.

La pèrdua de pes del gaèlic al seu principal feu contrasta amb la dada revelada en aquest mateix cens que assenyala que el coneixement d’aquesta llengua ha augmentat a tot Escòcia. Un 2,5% dels escocesos més grans de tres anys tenien algun coneixement del gaèlic el 2022, fet que suposa un augment de 43.100 persones. En percentatges s’ha passat de l’1,7% del 2011 al 2,5% del 2022.

La viceministra principal d’Escòcia i secretària de Gaèlic, Kate Forbes, ha valorat les dades globals com “un altre pas important per garantir el futur de la llengua”, en declaracions recollides pel diari The National. Forbes ha afegit que la futura Llei de les Llengües Escoceses contribuirà a consolidar els avenços, així com les inversions del govern escocès en art, educació, audiovisual i iniciatives comunitàries.

L’augment del coneixement (a diferents nivells) de l’escocès ha estat gràcies a l’increment del nombre d’escoles que tenen el gaèlic com a llengua vehicular. Segons informa la BBC, l’escola Edimburg ha passat de tenir 214 alumnes i 9 mestres el 2012 a tenir-ne 404 i 19 respectivament el 2022.

Els activistes en defensa de la llengua escocesa adverteixen, però, que la situació del gaèlic és greu perquè si desapareixen les comunitats de parlants en baixarà l’ús social. La Unesco considera el gaèlic escocès una llengua amenaçada.

Foto: @Scotcensus2022

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics