Dissabte, abril 13, 2024
INICIATIVES

L’esport escolar i popular se suma a la campanya pel català

Òmnium Cultural, la UFEC i la UCEC faran una macroenquesta sobre l’ús de la llengua pròpia en l’àmbit esportiu

La Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) s’ha sumat a la iniciativa “L’esport treu la llengua” d’Òmnium Cultural i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) per promoure la llengua pròpia en el món de l’esport. D’aquesta manera, la campanya que va arrencar l’abril de l’any passat s’estendrà, a més de l’esport federat, a l’esport escolar i popular, de manera que tindrà impacte en més d’un milió d’esportistes, entrenadors, àrbitres i altres professionals. 

La primera acció d’aquesta col·laboració serà el llançament d’una macroenquesta sobre l’ús del català a l’esport dirigida a federacions, consells esportius, clubs, entitats d’esport escolar, entrenadors, esportistes i famílies. Serà l’estudi més gran fet mai sobre llengua en aquest àmbit i permetrà conèixer a fons la situació real del català, ja sigui en el panorama general del món de l’esport com específic de cada sector i territori. 

L’enquesta la respondran de manera massiva les persones vinculades amb les federacions, consells esportius, clubs i entitats d’esport escolar per obtenir, així, resultats quantitatius sobre els usos del català. Paral·lelament, es crearan Taules pel català a l’esport a diferents comarques. Seran les encarregades d’organitzar trobades presencials amb entitats esportives del territori i obtenir, així, una visió qualitativa sobre els principals reptes, dificultats i prioritats de les diferents entitats esportives. Els resultats permetran crear eines i recursos per enfortir l’ús de la llengua que responguin als principals reptes de cada sectorial. 

Abans de l’estiu es faran arribar les primeres eines pràctiques per enfortir l’ús del català als entrenaments per tal de començar a aplicar-les a l’inici de la temporada 2024-2025. Les eines es faran arribar al conjunt de federacions, consells esportius, clubs, entitats d’esport escolar, entrenadors, esportistes, àrbitres i famílies adherides. Serà el primer recurs de la Guia per enfortir el català a l’esport que es publicarà per fascicles temàtics al llarg de tot l’any 2024. 

La campanya, impulsada inicialment per Òmnium, UFEC i els principals clubs i referents esportius del país -entre ells el Joventut de Badalona, el FC Barcelona, el RCD Espanyol i el Girona FC-, ja compta amb 57 federacions adherides, més de 450 clubs i milers d’esportistes, entrenadors i àrbitres de l’esport federat.

Foto: Òmnium Cultural

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Verified by ExactMetrics