L’Eurocambra censura una exposició sobre el català de la Plataforma per la Llengua

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder / R. G. A.

El Parlament Europeu addueix la proximitat de les eleccions per impedir la mostra

La Plataforma per la Llengua ha denunciat aquest dilluns que el Parlament Europeu (PE) ha censurat i cancel·lat una exposició sobre la llengua catalana que l’entitat preveia inaugurar el 4 de març a l’Eurocambra, amb la presència dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont. Segons explica la Plataforma per la Llengua, l’oficina de l’eurodiputada Catherine Bearder, membre de la mesa del PE, ha explicat a l’entitat que l’exposició no es pot dur a terme perquè cal “respectar el procés democràtic a Espanya i Catalunya i no influir en les eleccions de cap manera”.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, però, ha denunciat que “les eleccions són l’excusa per censurar definitivament una exposició objectiva sobre la llengua catalana, i que s’ha cedit a les pressions d’eurodiputats espanyols”. “Just avui s’ha fet públic que el 6 de març, només dos dies més tard del dia que s’havia d’inaugurar la nostra exposició, es farà una conferència al Parlament Europeu en què Ortega Smith, secretari general de Vox, i altres membres del partit parlaran justament sobre Catalunya”, ha afegit.

Escuder recorda que “a Espanya, alcaldes i alcaldesses poden fer inauguracions fins al 5 de març”, que és “quan les Corts espanyoles es dissolen”.  “Queda clar que el Parlament Europeu s’està extralimitant i que està censurant deliberadament […]una exposició que s’havia d’inaugurar un dia abans de la dissolució de les Corts espanyoles», remarca Escuder.

La denúncia de censura de la Plataforma per la Llengua arriba després que el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, hagi prohibit la conferència dels presidents Torra i Puigdemont, convidats per un eurodiputat flamenc, adduint qüestions de seguretat. “És un escàndol i una vergonya que el Parlament Europeu, que hauria de ser el gran defensor i valedor de la llibertat d’expressió, negui la possibilitat de parlar o simplement de promoure el coneixement sobre una llengua que parlen més de 10 milions d’europeus”, denuncia Escuder, que “totes les dades que apareixen a l’exposició han estat justificades i demostrades com no pot ser d’una altra manera”.

L’exposició The Catalan Language: 10 million voices, volia explicar, segons la Plataforma per la Llengua “què és el català i quina és la seva situació als membres de l’Eurocambra. “És una exposició fonamentalment cultural, que pretén fer conèixer la situació de la catorzena llengua més parlada d’Europa al Parlament Europeu”, remarca el president de l’entitat, que assegura que, malgra tot, “ l’exposició es farà i es farà al cor d’Europa”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share