L’IEC presenta l’Observatori de la Qualitat Lingüística

Teresa Cabré i Oriol Camps, durant la presentació de l’Observatori de la Qualitat Lingüística a l’Institut d’Estudis Catalans / IEC

El projecte es proposa millorar els usos de la llengua a l’escola, les institucions i als mitjans de comunicació

R. G. A.

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha presentat aquest divendres l’Observatori de la Qualitat Lingüística, un projecte destinat a fer un seguiment i una avaluació dels usos públics de la llengua catalana en les diverses varietats dialectals i ajudar a millorar-los.

Segons ha explicat Oriol Camps, membre de la Secció Filològica, l’Observatori es fixarà en “els usos públics de la llengua”, és a dir, en àmbits com l’escola, els mitjans de comunicació, els discursos i conferències i els llibres. Les conclusions d’aquestes anàlisis es posaran a disposició d’investigadors i especialistes, que les aplegaran en una base de dades. Paral·lelament, s’oferirà assessorament a persones o entitats que vulguin millorar la seva comunicació en català. “Se’ls lliuraran uns informes en què es destacaran encerts i errades en un to amigable i didàctic”, amb el consentiment de l’interessat i mantenint la discreció, ha explicat Camps, que ha afegit que aquestes persones tindran accés a mostres dels seus discursos  de la base de dades amb una contrasenya.

L’anàlisi de la qualitat lingüística no es limitarà només a la gramàtica i al vocabulari, sinó que tindrà en compte tots els aspectes del discurs: entonació, pronúncia, morfologia, sintaxi, l’adequació a la situació etc.. per avaluar-ne l’eficàcia comunicativa. Les observacions s’introduiran a la base de dades de l’IEC, on hi haurà documents de text i sonors. Els impulsors del projecte preveuen, a més, fer uns informes anuals.

L’objectiu és contribuir a millorar la qualitat lingüística d’institucions i mitjans de comunicació, als quals se’ls oferirà assessorament i col·laboració amb els seus serveis lingüístics.

Durant la presentació del projecte, que s’ha fet en el marc d’una jornada sobre la qualitat lingüística en què han intervingut lingüistes, periodistes i escriptors, la presidenta de l’IEC, Teresa Cabré, ha destacat el fet que fins ara “el discurs oficial ha fet creure que s’havia de triar entre la qualitat o l’extensió de l’ús del català”. D’un temps ençà, però, -ha afegit- “sembla que la qualitat comença a guanyar terreny”, fet del qual s’ha congratulat.

De moment, el projecte està en fase de proves i, fins ara, només s’han treballat mostres de discurs oral. Més endavant s’analitzaran textos escrits.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share