L’Illa de Man es proposa doblar el nombre de parlants de gaèlic manx

L’idioma, parlat per 2.200 persones, és un exemple de revitalització de llengües minoritzades

El govern de l’Illa de Man, una petita illa del mar d’Irlanda, pertanyent al Regne Unit, s’ha proposat doblar el nombre de parlants de gaèlic manx, la llengua celta autòctona d’aquest territori. L’objectiu és arribar durant els següents deu anys, a 5.000 parlants d’una població de 84.069 habitants, segons el darrer cens, dels quals només 2.200 parlen la llengua celta pròpia de l’illa.

Segons explica el govern autònom de l’illa, el gaèlic manx ha viscut els darrers anys un procés de revitalització. Prop de 2.000 nens estudien actualment la llengua a l’escola i el nombre d’adults que l’aprenen no para de créixer. Aquest fenomen -sostenen les autoritats de l’illa- és reconegut arreu del món com un exemple de bones pràctiques per a altres llengües minoritzades.

El pla 2022-2032 d’impuls de la llengua, que arriba després d’un projecte de cinc anys semblant, inclou un augment dels recursos digitals per als aprenents, una campanya de conscienciació de la importància de preservar la llengua i dels beneficis cognitius d’aprendre un nou idioma.

“La llengua manx ens aporta un sentit profund d’identitat i de creativitat a les escoles. Crea xarxes de parlants i comunitats, promou l’aprenentatge al llarg de la vida i contribueix al desenvolupament econòmic”, va remarcar el ministre d’Educació, Esport i Cultura de l’Illa de Manx, Julie Edge. “Aprendre i utilitzar la nostra llengua autòctona també pot millorar el benestar i es pot fer servir de manera positiva per promoure l’Illa de Man en l’escenari global”, va afegir.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share