L’imaginari català fet GIF

Un compte de Twitter cerca normalitzar la llengua en el terreny de les imatges animades

R. G. A.

Comparat amb altres camps, el d’internet és un dels camps més on el català hi té una presència més destacada. El cas de la Viquipèdia, on l’edició catalana és una de les més completes del món, és paradigmàtic. Tot i això, hi ha llacunes importants que, com passa sovint, cobreixen voluntaris preocupats per la llengua.

Aquest és el cas de Xavier Dengra, viquipedista que viu a Bèlgica i que, entre entrada i entrada de l’enciclopèdia en línia, ha trobat temps per engegar una iniciativa que ha tingut un èxit esclatant a les xarxes.

Es tracta del compte de Twitter GIFs en català, que s’ha proposat normalitzar l’imaginari cultural de la llengua pròpia en l’univers de les imatges animades que tant circulen per les xarxes socials i personals.

“Gairebé tots els referents dels GIFs són de sèries dels Estats Units o espanyoles i això és un problema perquè perds els referent audiovisuals en la teva llengua”, diu Dengra, que lamenta que aquesta pèrdua hagi arribat a l’extrem que la major part dels GIFs que es poden trobar d’una sèrie catalana i en català com Merlí siguin en castellà, un dels idiomes als quals es va traduir. “El castellà se’ns menja els referents culturals”, lamenta.

El creador de GIFs en català s’ha proposat omplir d’imatges animades en català els principals repositoris de GIFs, com Tenor i Giphy, que nodreixen les bases de dades de les xarxes socials. Fins ara, explica Dengra, hi havia poca cosa en català, la major part GIFs del programa APM de TV3, de produccions d’À Punt i alguns d’IB3. “Però per il·lustrar alguns contextos no n’hi ha”, afegeix.

Ell, que té traça amb el mòbil, s’ha posat a crear-ne i a omplir els repositoris d’etiquetes en català perquè els usuaris els puguin trobar fàcilment. Després, els comparteix a través del compte de Twitter @gifsencatala i convida els internautes catalanoparlants a fer-li propostes per ampliar el ventall de GIFs.

El ressò de la iniciativa ha estat “aclaparador”. Fa una setmana que va crear el compte de Twitter i ja té més de 8.700 seguidors.

A hores d’ara, els usuaris catalanoparlants ja poden trobar a seu mòbil, tauleta o ordinador GIFs de l’audiovisual en la seva llengua de sèries com la catalana Jet lag, la valenciana L’Alqueria Blanca i la balear Pep, que Dengra ha introduït als principals repositoris. El creador de GIFs en català, però, no en té prou amb nodrir les xarxes d’imatges en moviment en català, sinó que vol que n’hi hagi d’arreu del territori lingüístic. També “de Perpinyà i de l’Alguer”, afirma.

Ara, la pilota és al camp dels usuaris, que si no fan servir el català per compartir imatges animades ja no serà per manca d’oferta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share