L’OCB, “decebuda” amb la política lingüística del govern

Foto: Xarxes de l’OCB

L’entitat reclama celeritat en la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha donat un toc d’atenció al govern de les Illes pels “magres i decebedors” Acords de Govern subscrits per les tres formacions que formen l’executiu: PSIB-PSOE, Unides Podem i MÉS per Mallorca per a la legislatura 2019-2023. L’OCB considera que “en matèria de política lingüística els acords són gairebé inexistents i es limiten a alguna declaració de bones intencions” i critiquen el retard “d’una oficina de drets lingüístics que fa dos anys que hauria d’estar en funcionament, ja que es va dotar pressupostàriament en els dos anteriors exercicis”.

L’entitat acusa el nou govern d’adoptar “una actitud poruga i infantil” davant “el repte de la normalització de la llengua pròpia de les Illes Balears, la llengua catalana”. “Sembla que pensin que ignorant la qüestió, aquesta deixa d’existir”, afegeixen. Pel que fa als Acords de Govern en matèria de política cultural, l’OCB els veu “relativament satisfactoris pel que fa a les infraestructures culturals, però absolutament frustrants en matèria de suport a la creació cultural i en cultura jove”, mentre que els que s’han pres en matèria d’educació els troba “correctes i esperançadors”.

La directora general de Política Lingüística (DGPL), Marta Fuxà, va explicar, fa unes setmanes, al Diari de la llengua, que el govern està compromès a crear l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL), però va avisar que el tràmit, un cop aprovat el decret, és lent i pot trigar entre un o dos anys de mitjana. El decret està en fase avançada de tramitació, però el govern ha hagut de valorar diverses aportacions i, en la fase final, caldrà també el vistiplau del Consell Consultiu.

L’OCB alerta que es mantindrà “vigilant tant en el seguiment de les polítiques desenvolupades, com en el compliment de la legalitat vigent en matèria d’usos lingüístics” i recorda que “el Consell de Govern del dia 21 de desembre de 2018 va aprovar el Decret sobre l’ús de les llengües oficials en l’Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que és d’obligat compliment per a tots els càrrecs públics de les Illes Balears”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share