L’OCB demana un ple urgent del Consell Social de la Llengua Catalana per tractar l’exempció del requisit de català dels funcionaris

L’entitat denuncia que la decisió del govern suposa “fer passes enrere en el procés de normalització lingüística”

L’Obra Cultural Balear (OCB) ha demanat a la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, que convoqui amb caràcter extraordinari el Ple del Consell Social de la Llengua Catalana amb un punt únic a l’ordre del dia: l’exempció del requisit de català en els propers processos d’estabilització d’interins. L’entitat ha explicat, en un comunicat, que “l’exempció del requisit de català per accedir a la Funció Pública suposa fer passes enrere en el procés de normalització lingüística, en els usos lingüístics administratius i institucionals, i, per tant, en el dret dels ciutadans de les Illes Balears d’utilitzar la llengua catalana en les seves comunicacions amb les administracions públiques”.

La demanda de l’OCB arriba després que el govern balear hagi eximit centenars de treballadors temporals de les administracions de les Illes Balears d’acreditar el requisit de català que els correspon i els hagi permès ser funcionaris de carrera o laborals fixos sense aquest requisit.

L’OCB demana poder tractar en aquest òrgan consultiu el decret del govern que fixa una moratòria de dos anys per acreditar el coneixement de català per als interins que entraran dins el pla d’estabilitat de la Funció Pública. Segons l’entitat, d’acord amb els terminis previstos per als processos de selecció i convocatòria (abans del 31 de desembre de 2022) i finalització (abans del 31 de desembre de 2024) és perfectament factible mantenir el requisit de català d’entrada i donar facilitats, a través de la realització de proves extraordinàries o proves prèvies, per poder-lo acreditar abans d’accedir a la funció pública.

L’entitat considera que la moratòria i el procés de supressió de places que proposa el govern, si en dos anys els treballadors públics no acrediten el nivell de català, no són una bona solució, ja que la remoció de places és difícil que es produís, arribat el cas.

El Consell Social de la Llengua Catalana és un òrgan de consulta, planificació i assessorament que integra tots els sectors socials de les Illes Balears amb l’objectiu d’assolir els objectius de planificació lingüística que impulsa el govern. L’OCB creu que aquest òrgan està perfectament acreditat per pronunciar-se sobre aquesta qüestió i exigeix que ho faci de forma urgent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share