Londres desencalla l’atzucac lingüístic nord-irlandès

El Regne Unit aprovarà una llei de llengües per a Irlanda del Nord si el govern autònom no desbloqueja la seva norma

Irlanda del Nord evitarà el col·lapse de l’autogovern després que el govern britànic s’hagi compromès a aprovar a l’octubre una llei per protegir el gaèlic irlandès i l’escocès de l’Ulster si l’Assemblea nord-irlandesa no desencalla la seva norma lingüística abans d’aquest termini. D’aquesta manera, es desbloqueja la nominació del nou ministre i viceministre principal que el Sinn Féin havia amenaçat amb no votar si el Partit Unionista Democràtic (DUP) no es comprometia a fer efectiu ja l’Acord d’Stormont del gener del 2020.

L’acord es va assolir dimecres després d’una nit de negociacions intenses entre el secretari britànic per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, i els representants del Sinn Féin i el DUP a Belfast. Lewis va assegurar, a la sortida de la reunió, que explorarà “totes les opcions” per aprovar la legislació lingüística a Irlanda del Nord, fet que inclou “la creació d’un comissionat de l’escocès de l’Ulster i un de la llengua irlandesa, així com una oficina d’identitat i expressió cultural per a tothom a Irlanda del Nord”, dos organismes previstos en l’Acord d’Stormont del 2020.

Els partits i les entitats en defensa de la llengua irlandesa han intensificat els darrers mesos la pressió perquè es posi en marxa la normativa lingüística després que el líder del DUP, Edwin Poots, s’hagi negat a comprometre’s a desencallar-la durant la pròxima legislatura en què l’unionista Paul Givan rellevarà la seva companya de partit Arlene Foster al capdavant del govern nord-irlandès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share