L’ONU declara la Dècada de les Llengües Indígenes

Trobada de l’Any Mundial de les Llengües Indígenes a l’ONU / IYIL

Les Nacions Unides engeguen un pla per a la diversitat lingüística del 2022 al 2032

L’any 2019 es va acabar amb una bona notícia pel que fa a la consciència de la diversitat lingüística mundial. Les Nacions Unides van decidir anar més enllà de l’Any Internacional de les Llengües Indígenes i declarar la Dècada de les Llengües Indígenes, un esdeveniment que durarà del 2022 al 2032. La resolució adoptada per l’Assemblea General de l’ONU pretén, amb aquesta decisió, “cridar l’atenció de la pèrdua crítica de llengües indígenes i de la necessitat de preservar, revitalitzar i promoure les llengües indígenes” així com “prendre mesures urgents a nivell nacional i internacional”.

Amb aquesta iniciativa inèdita es vol reforçar la feina feta durant l’Any Internacional del 2019, en què es van dur a terme nombrosos debats amb experts en lingüística i responsables de governs sobre la situació d’aquestes “llengües nadiues parlades per indígenes que s’autoidentifiquen com a membres d’una comunitat” i es van proposar mesures concretes per preservar-les, tal com va explicar al Diari de la llengua Irmgarda Kasinskaite-Buddeberg, responsable del programa de Societats del Coneixement de la Unesco. La Unesco serà l’agència de l’ONU que liderarà el projecte en col·laboració amb el Departament d’Afers Econòmics i Socials del Secretariat de les Nacions Unides.

Durant la cloenda de l’Any Internacional de les Llengües Indígenes, el president de l’Assemblea General de l’ONU, Tijjani Muhammad-Bande, va recordar que “cada mes s’extingeixen dues llengües indígenes” arreu del món. Els promotors de la Dècada de les Llengües Indígenes confien que una conscienciació internacional sostinguda sobre la importància de la diversitat lingüística freni aquesta tendència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share