L’Scrabble en anglès veta 400 paraules

El diccionari en línia del joc elimina mots racistes, homòfobs i poc “inclusius”

La comunitat de jugadors de la versió anglesa de l’Scrabble viu aquests dies un intens debat sobre l’eliminació de prop de 400 paraules del diccionari en línia del joc per fer-lo més “inclusiu”, segons ha explicat Mattel, l’empresa responsable. La llista de paraules vetades inclou insults racistes, homòfobs o contra la gent gran, però també n’hi ha de sorprenents com jesuïta (membre de l’orde religiós dels Jesuïtes), un mot que pot fer guanyar fins a 200 punts en una partida.

Mattel argumenta la decisió per la necessitat d’adaptar-se a la societat actual, especialment després de l’onada de protestes  antiracistes que hi va haver el maig del 2020 contra la mort del jove afroamericà George Floyd ofegat per un policia blanc.

El significat de les paraules de l’Scrabble no té cap incidència en el joc i, tradicionalment, un mot es dona per bo si surt al diccionari Collins d’anglès. La màxima autoritat a l’hora de determinar si s’accepta o no una paraula en les competicions la té l’Official Scrabble Words, més conegut com a diccionari de l’Scrabble, que en l’última actualització ha eliminat paraules racistes i homòfobes com les que es coneixen eufemísticament en anglès com a n-word i q-word.

L’esbandida lèxica ha causat la indignació d’associacions de jugadors i la dimissió d’alguns dels seus responsables, segons ha denunciat Jonathan Maitland, a la revista britànica The Spectator. Fer servir les paraules ara prohibides “en un joc de taula privat no té res a veure amb utilitzar-les en qualsevol altre context”, argumenta Maitland, que remarca que no es poden “desinventar” els mots.

Ray Adler, cap de jocs de Mattel, es referma en la conveniència de la decisió de l’empresa. “He sentit l’argument que es tracta només de paraules, però sabem que tenen un significat”, rebat Adler, qui creu que s’ha de “modernitzar” aquest joc de taula. “Hi ha cap altre joc on puguis obtenir punts i guanyar fent servir epítets racistes?”, afegeix.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share