L’última manifestació per l’oficialitat de l’asturià?

Milers de persones es manifesten per reclamar el reconeixement de les llengües pròpies a l’Estatut d’Astúries

Milers de persones han sortit aquest dissabte al carrer a Oviedo per reclamar l’oficialitat de l’asturià i el gallego-asturià, una reivindicació històrica de les entitats en defensa de les llengües pròpies d’Astúries. Segons la Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana, organitzadora de la mobilització, la manifestació d’aquest dissabte, amb “prop de 50.000 assistents” ha superat la de l’abril del 2018 en la qual se’n van comptabilitzar uns 30.000.

La resposta ciutadana suposa una injecció de moral a la causa de l’oficialitat de l’asturià i del gallego-asturià en un moment en què es vol tornar a portar la qüestió al Parlament d’Astúries aprofitant la negociació de la reforma de l’Estatut d’Autonomia. El darrer cop que l’oficialitat de l’asturià es va portar al Parlament va ser el el novembre del 2018 quan la cambra va rebutjar la proposta de Podemos i Izquierda Unida. Els grups parlamentaris socialista, popular, Foro i Ciudadanos hi van votar en contra, tot i que els socialistes s’havien compromès a donar-hi suport.

Aquest cop, però, sembla que l’oficialitat té més suports entre els socialistes. De fet, la manifestació de dissabte ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de la consellera de Cultura, Política Lingüística i Turisme, Berta Piñán, i diversos càrrecs de la Federació Socialista Asturiana del PSOE, així com de responsables de Podemos.

La Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana ha advertit, en el manifest llegit a la manifestació, que hi ha quatre aspectes irrenunciables que ha de recollir el nou Estatut asturià: “l’oficialitat de les dues llengües pròpies d’Astúries, l’asturià i el gallego-asturià, al costat del castellà […], la garantia del dret a conèixer-les i utilitzar-les […], el compromís que una llei de la Xunta Xeneral desenvoluparà els termes i àmbits d’ús oficial d’aquestes llengües […] i que ningú podrà ser discriminat a Astúries per la llengua que lliurement esculli per comunicar-se”. L’entitat ha recordat que hi ha una majoria per tirar endavant l’oficialitat i confia que la manifestació de dissabte sigui l’última que es fa per reclamar-la.

El Parlament asturià va reconèixer l’abril passat el dret d’utilitzar l’asturià a la cambra, una mesura que va ser rebuda amb una gran hostilitat pels partits de la dreta i la ultradreta, que van forçar la mesa a establir que, en cas que un diputat al·legui que no entén una intervenció en asturià, s’hauran de resoldre els dubtes al final de l’al·locució feta en aquesta llengua.

Foto: La Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

LinkedIn
Share