Macron s’obre a ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries

Emmanuel Macron i Marine Le Pen durant el debat de les eleccions presidencials franceses

El candidat a la reelecció es compromet a garantir la immersió en idiomes diferents del francès i Le Pen rebutja que s’ensenyin en horari lectiu

El debat sobre l’estatus de les llengües minoritzades per França ha irromput a la campanya de les eleccions presidencials franceses, que es decidiran diumenge en la segona volta dels comicis. El candidat a la reelecció, Emmanuel Macron, ha contestat al col·lectiu Perquè visquin les nostres llengües sobre els seus compromisos en relació a les anomenades “llengües regionals” i ha sorprès en comprometre’s a revisar la possibilitat que França ratifiqui la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom) que va signar el 1999. La ratificació de la Carta, però, depèn del Senat, que va rebutjar fer aquest pas el 2015.

Macron, que qualifica les llengües diferents del francès de “tresor nacional”, recorda que el seu govern ha “pres les mesures” necessàries per garantir l’ensenyament immersiu en aquestes llengües, tot i la resolució del Consell Constitucional francès, que va mutilar els articles de la Llei Molac, que avalaven aquest sistema. El candidat a la reelecció es compromet a posar els mitjans perquè es puguin ensenyar totes les llengües en horari lectiu.

El col·lectiu Perquè visquin les nostres llengües considera “positiva” la resposta del president en funcions, però avisa que estarà a l’aguait del compliment i de la concreció d’aquestes promeses en cas que Macron sigui reelegit.

També s’ha pronunciat sobre les diverses llengües de l’Estat la candidata del Reagrupament Nacional (RN), Marine Le Pen, en un sentit oposat. En una entrevista a Ouest France, l’aspirant ultradretana a l’Elisi rebutja que les “llengües regionals” es puguin ensenyar en horari lectiu. “No hi ha cap problema perquè s’ensenyin, sempre que es faci a nivell extraescolar o a càrrec d’associacions”, ha manifestat Le Pen, que proposa que a l’escola s’ensenyi “història regional una hora cada quinze dies”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share