Manifestació a favor de l’occità a Tolosa de Llenguadoc

Milers de persones protesten contra la reforma del batxillerat, que posa en perill l’ensenyament de la llengua

Milers de persones s’han manifestat aquest diumenge a Tolosa de Llenguadoc en suport de l’ensenyament de la llengua occitana, amenaçada per la reforma dels liceus, que entrarà en vigor el setembre vinent i preveu rebaixar el rang de les llengües dites regionals a l’educació secundària i reduir el nombre d’hores de docència d’aquesta llengua.

Sota el lema No hi ha Occitània sense l’occità, les 5.000 persones, que segons l’organització, s’han aplegat a la plaça del Capitoli, es lamentaven del fet que l’occità tindrà un pes molt inferior en la nota del batxillerat, fet que pot dissuadir molts alumnes d’estudiar-lo i optar per altres assignatures. La llengua tenia, a més, fins ara, un pressupost propi, acordat amb l’Estat fa dos anys, cosa que suprimeix la nova llei.

La reforma engegada pel ministre francès d’Educació, Jean-Michel Blanquer, ha provocat la indignació d’una part de la societat occitana. La presidenta de la regió d’Occitània, Carole Delga, ha qualificat d’“inacceptable” la reforma i ha alertat que pot provocar que en molts centres desaparegui l’ensenyament de l’occità.

La manifestació d’aquest diumenge, organitzada pel Centre Regional dels Ensenhaires d’Occitan, ha comptat amb el suport d’entitats com l’Institut d’Estudis Occitans (IEO), la Federacion d’Ensenhaires de Lenga e Cultura d’Ocs (FELCO), Convergéncia Occitana i Calandreta. També hi ha estat present el Consell General d’Aran.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share