Marea verda per l’escola en català

Milers de persones han omplert el centre de Barcelona en defensa de l’escola en català / R.G.A.

Milers de persones es manifesten a Barcelona contra la imposició del castellà en l’educació

Raül G. Aranzueque

Barcelona s’ha omplert aquest dissabte d’una multitud que ha dit prou a la ingerència dels tribunals i dels polítics espanyols en el model d’escola catalana. La mobilització, convocada per la plataforma Somescola, ha aplegat desenes de milers de persones, moltes de les quals proveïdes d’una mà verda de cartró, que cridaven consignes com “avui i demà, escola en català”.

La manifestació ha comptat amb la participació de nombroses entitats de l’àmbit educatiu, cultural i de defensa de la llengua, així com de representants de les principals institucions i polítics del país.

El president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha qualificat d’“impropi d’una democràcia com cal” que l’Estat es dediqui a “potinejar la llengua amb el sistema judicial”. Escuder ha recordat, però, que la situació crítica que viu la llengua va “més enllà de l’escola”. “Cal que la canalla vegi que el català és una llengua útil”, ha remarcat el president de la Plataforma per la Llengua, que ha recordat les mancances que té en sectors com l’audiovisual.

La portaveu nacional del sindicat Ustec, Iolanda Segura, ha reclamat al govern català que sigui “valent” a l’hora de defensar la immersió lingüística en català, amenaçada per les darreres resolucions judicials, i li ha demanat que legisli perquè quedi del tot clar que “la immersió, amb el català com a llengua vehicular” és el model del país. “De vegades no queda clar i cal que s’entengui”, ha afegit.

En el mateix sentit s’ha expressat Sergi Perelló, secretari general de la Intersindical, que ha criticat el “relaxament dels darrers anys” en la política immersiva, que ha agreujat la minorització del català en l’àmbit educatiu. “La immersió ha d’estar també a les extraescolars i al menjador”, ha assenyalat Perelló.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha criticat l’ofensiva del “nacionalisme espanyol” que vol “utilitzar l’escola per esgarrapar quatre vots fora de Catalunya”, mentre que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha acusat l’Estat espanyol de “voler menys català a tot arreu.

La manifestació, que ha transcorregut de forma pacífica, ha començat a la plaça de Tetuan i s’ha acabat a l’Arc de Triomf, on una mare d’una escola, una estudiant i una mestra han llegit un manifest que fa una crida a les institucions a blindar el model d’escola en català i a la societat a mobilitzar-s’hi a favor. En l’acte de cloenda han actuat els cantants Joan Dausà, Suu, Meritxell Neddermann, Júlia Blum i Sara Roy.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share