Més parelles lingüístiques i cada cop més en modalitat virtual

Un total de 7.351 aprenents i voluntaris es van inscriure el 2021 al Voluntariat per la Llengua

El fenomen de les parelles lingüístiques continua augmentant a Catalunya, especialment les que fan servir el format virtual, una modalitat que s’ha popularitzat molt arran de la pandèmia del coronavirus.

Segons les dades del Voluntariat per la llengua (VxL), gestionat pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), l’any 2021 es van crear 7.531 parelles lingüístiques, un nombre superior a les de l’any anterior i que eleva a 158.000 el nombre de tàndems que hi ha hagut des que es va crear el programa el 2003.

La modalitat que experimenta un creixement més gran és la virtual. Nascuda el gener del 2017, s’han creat més de 9.697 parelles virtuals i el nombre continua augmentant any rere any. L’any passat se’n van formar 5.259, un 52% més que el 2020, any en què s’havien multiplicat per vuit a causa del confinament per la pandèmia.

Les parelles creades l’any 2021 van conversar durant més de 147.000 hores en conjunt, des de 46 països diferents. Es van registrar 5.369 noves inscripcions, de les quals 1.702 corresponen a voluntaris i 3.667 a aprenents. Pel que fa al perfil d’aquests, un 66% són estrangers, i tot just el 5% són originaris de Catalunya. En conjunt, al voltant del 70% són dones.

En la modalitat virtual, predominen els voluntaris de les franges d’entre 50 i 65 anys i d’entre 18 i 29 anys, mentre que entre els aprenents la franja d’edat més activa és la d’entre 30 i 39. Hi ha un percentatge més alt de participació de joves en la modalitat presencial.

El VxL és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). Reconegut per la Unió Europea, el VxL s’ha adoptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

Els participants al programa tenen un carnet amb el qual, entre altres avantatges, poden accedir a descomptes per a concerts i visites guiades al Palau de la Música Catalana, així com a un paquet gratuït de revistes digitals de l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català) durant tot l’any. Per poder formar-ne part, com a aprenent o com a voluntari, cal ser major d’edat i dedicar un mínim d’una hora a la setmana durant deu setmanes per parlar amb la parella lingüística.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share