Més pressió per la política lingüística d’Armengol

La Plataforma per la Llengua se suma a les crítiques a la “poca valentia” del govern balear

La Plataforma per la Llengua s’ha sumat a les crítiques que va fer uns dies l’Obra Cultural Balear (OCB) als Acords de Govern dels partits que formen l’executiu balear perquè “no inclouen mesures concretes per millorar la situació de la llengua a les Illes Balears”.

“Els tres partits signants van adoptar un seguit de compromisos públics, es varen fer seves bona part de les propostes que la Plataforma per la Llengua els vam fer arribar, però l’acord signat passa totalment de puntetes per la política lingüística”, ha denunciat el president de l’entitat, Òscar Escuder, que critica “el poc interès i la poca valentia que els Acords de Bellver tenen envers la normalització lingüística i la defensa del català”. Ivan Solivellas, representant de la Plataforma per la Llengua a les Illes Balears, afegeix que les mesures en matèria de política lingüística que apareixen als acords del pacte no van més enllà de la posada en marxa d’una oficina de drets lingüístics que ja s’hauria d’haver posat en marxa  legislatura passada. Solivellas recorda el cas de fa uns dies en què un guàrdia civil va amenaçar de no deixar accedir a l’aeroport de Palma una treballadora de la instal·lació si li parlava en català perquè “a l’autoritat se li parla en espanyol”. 

Solivellas ha explicat que la Plataforma per la Llengua va fer 32 propostes concretes abans de les eleccions en matèria de llengua de les quals el PSIB es va comprometre a complir-ne 25. “Cap d’aquestes apareix, ni tan sols de passada, al document dels Acords”, lamenta Solivellas. Les propostes de l’entitat comprenen àmbits com l’arrelament i la cohesió social, les universitats, la justícia, la reciprocitat dels mitjans de comunicació de territoris catalanoparlants i el blindatge de la immersió lingüística a l’ensenyament.

El president de la Plataforma per la Llengua ha anunciat que demanaran una reunió amb la presidenta balear, Francina Armengol, per tractar la qüestió i potenciar el compromís del nou govern amb la llengua pròpia.

La demanda de la Plataforma per la Llengua arriba poc després que l’Obra Cultural Balear (OCB) denunciés els “magres i decebedors” Acords de Govern en matèria lingüística i demanés celeritat en la creació de l’Oficina de Drets Lingüístics, un ens que l’executiu preveu tenir en funcionament a primers d’aquesta legislatura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share