Mestres en català a la pantalla

El portal Youtubers docents

Engega el primer portal de youtubers docents

El català va conquerint, de mica en mica, espais a internet, fins i tot en àmbits on el castellà i l’anglès hi tenen una posició dominant. Aquest és el cas de Youtube, on alguns continguts en català escassegen o bé són difícils de trobar. Entre els continguts de valor sepultats sota tones de vídeos de tota mena hi ha el de mestres que han decidit compartir els seus coneixements i fer-ho en català i que ara ha es poden trobar, de manera molt fàcil, al portal Youtubers docents.

L’obra és de Pau Font Sancho, educador, comunicador i “motivat”, segons es defineix ell mateix, que va aprofitar el confinament per reflexionar sobre la presència dels docents a internet i, en particular, a Youtube i es va decidir a aplegar-los, ordenar-los per matèries i nivells i posar-los en un portal atractiu.

“Durant el confinament vaig dedicar-me a fer vídeos distrets sobre educació. Un dels quals, Què fan els/les mestres de l’escola?, ha tingut més de 20.000 visites”. Aleshores es va posar a investigar quants docents hi ha que facin vídeos en català i, tal com havia fet feia uns anys amb les aplicacions en català, els va aplegar. Al principi en va trobar vuit o deu, però el nombre de seguida va augmentar i Youtubers docents ja en recull un centenar.

Els canals han estat triats amb cura. Poden tractar de qualsevol matèria d’interès (hi ha professors de matemàtiques, de llengua, de bateria…), però han de reunir una sèrie de condicions com ara “que tinguin una clara intenció divulgativa i que, en un percentatge elevat, siguin en català”. “No hi ha vídeos de la festa de fi de curs de l’escola”, expica a tall d’exemple.

L’objectiu és “visibilitzar els docents i la llengua catalana a Youtube i a internet”, explica Font, que remarca les dificultats de trobar continguts en català a Youtube. “En castellà n’hi ha la tira i si busques ‘classes’, en català, amb dues esses, et surten vídeos en castellà”, assenyala.

El creador de Youtubers docents, que no guanya ni cinc amb aquest projecte, recorda que “el futur de la llengua és a internet i al mòbil”  i que l’única manera de revertir la poca presència de la llengua en aquest àmbit és “creant contingut” i fent-lo visible. “No plorem tant i anem a conquerir el món”, diu Font, que destaca que iniciatives com la seva les hauria de fer el govern i prendre-se-les com una “estructura de país”. “Si jo animo deu quinze docents a fer vídeos en català ja estic content”, afegeix l’activista digital, que ja ha aconseguit que un professor de ciència es passi a Youtube després d’haver vist el seu portal.

Youtubers docents ha tingut una gran acollida a les xarxes socials i, com altres iniciatives digitals, ha trencat barreres administratives. El portal té docents de la major part dels territoris de parla catalana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share