Mobilització davant “l’emergència” del gallec

Manifestació a favo del gallec a Ourense / Fotos: Queremos Galego

Centenars de persones reclamen al govern de Galícia que respecti la llengua

Centenars de persones van sortit dijous als carrers de diverses ciutats de Galícia per exigir al seu govern que prengui mesures davant la situació d’“emergència” que viu el gallec i que compleixi les demandes del Consell d’Europa per garantir la presència de la llengua pròpia, especialment en l’ensenyament.

Convocats per la plataforma Queremos Galego i sota el lema Emergència lingüística. Necessitem el gallec, centenars de persones es van aplegar al vespre, sota una pluja intensa, a set ciutats de Galícia, per reclamar els seus drets lingüístics. Els manifestants van corejar lemes com “A Galícia, en gallec” i van reclamar que es reverteixi el decret de la Xunta de l’any 2010 que, segons van denunciar, exclou una educació plena en gallec i deixa el castellà com a “idioma predominant” en l’ensenyament.

Els manifestants també van denunciar la reculada del coneixement de la llengua que reflecteixen les dades de l’Institut Gallec d’Estadística, segons les quals un 24% dels menors de quinze anys asseguren que són incapaços de parlar gallec. Queremos Galego va criticar, en el manifest que es va llegir al final de les concentracions, “l’exclusió del gallec de la vida social, econòmica, cultural, però també educativa amb el decret mal anomenat de plurilingüisme, que estén el veto sobre la nostra llengua a totes les etapes de l’ensenyament infantil i obligatori i que el prohibeix, per primer cop en la història de la democràcia, per a les matèries de l’àrea científico-tècnica”. “L’emergència lingüística a Galícia té solució. Necessitem el gallec per activar totes les nostres capacitats com a poble, però també un compromís real i efectiu dels governs, començant pel que hi està obligat legalment i moralment, en nostre, la Xunta”, conclou el document.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share