Mobilització per l’oficialitat de l’asturià a Oviedo

Centenars de persones exigeixen el ple reconeixement de la llengua en l’Estatut

Centenars de persones van participar dissabte en una concentració a Oviedo per reclamar als grups parlamentaris asturians que assumeixin la “responsabilitat històrica” de tirar endavant una reforma de l’Estatut d’Astúries que reconegui l’oficialitat de l’asturià i del gallec-asturià.

Els participants en la concentració organitzada per la Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana (XDLA), van aixecar banderes amb la paraula oficialidá i un cor de colors que simbolitzen la lluita per l’oficialitat de la llengua asturiana de les generacions anteriors, que han passat el relleu a les noves generacions.

La lluita per l’oficialitat de l’asturià va rebre un dur revés el novembre del 2018 quan el Parlament d’Astúries va rebutjar la proposta de Podemos i Izquierda Unida (IU) de prendre en consideració la incorporació de l’asturià com a llengua cooficial, juntament amb el castellà, a l’Estatut d’Autonomia. Els grups parlamentaris socialista, popular, Foro i Ciudadanos hi van votar en contra, tot i que els socialistes s’havien compromès a donar-hi suport quan es fes la reforma de l’Estatut.

Segons la XDLA, a hores d’ara hi ha la majoria necessària de 27 vots al Parlament d’Astúries per aprovar l’oficialitat aquesta legislatura. Per això, la presidenta de l’entitat, María Xosé Martínez, va dir, en el manifest que va cloure la concentració d’Oviedo, que “no és seriós” que el president asturià, el socialista Adrián Barbón, no vulgui engegar la reforma de l’Estatut fins que s’acabi la crisi sanitària de la Covid-19. Cal tirar endavant “una oficialitat sense retards ni retallades […] com tenen en altres comunitats autònomes amb una llengua pròpia diferent del castellà”, va exigir Martínez.

La llengua asturiana ha guanyat recentment una batalla després que s’hagi reconegut oficialment el dret d’utilitzar-la al Parlament. Aquest avenç, però, ha estat rebut amb hostilitat pels partits de dreta i ultradreta, que han forçat la mesa de la cambra a establir que, en cas que un diputat al·legui que no entén una intervenció en asturià, s’hauran de resoldre els dubtes al final de l’al·locució feta en aquesta llengua.

Foto de portada: Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share