Mor la filòloga Aina Moll

Referent de la normalització del català, va ser la primera directora general de Política Lingüística de Catalunya

La filòloga Aina Moll, primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, ha mort aquest dissabte a la nit a 88 anys. Moll ha estat un referent en l’ensenyament de la llengua i en la tasca de normalització arreu dels Països Catalans.
Nascuda a Ciutadella l’any 1930, Moll era llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona (UB).

La seva tasca a les institucions va començar el 1980, any en què es va convertir en la primera Directora General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, càrrec que va exercir durant vuit anys. El seu mandat va estar marcat per la  recuperació de la llengua en molts àmbits on hi havia estat prohibida durant el Franquisme, especialment a l’escola. També va ser durant aquella etapa que es va organitzar el Segon Congrés de Llengua Catalana.

Moll també va posar els seus coneixements al servei de les institucions Balears quan es va fer càrrec de la Campanya Interinstitucional de Normalització Lingüística de les Illes Balears entre els anys 1990 i 1995. Un cop acabada aquella tasca, va treballar d’assessora lingüística del govern balear durant dos anys

La dèria per la llengua d’Aina Moll venia de família, ja que el seu pare era el filòleg menorquí Francesc de Borja Moll, col·laborador d’Antoni Maria Alcover, autor del Diccionari Català-Valencià-Balear. De fet, van ser ella i el seu pare els qui van acabar els dos últims volums  de l’obra 61 anys després de la mort d’Alcover.

Aina Moll ha estat autora d’un gran nombre d’obres sobre la llengua catalana i també la francesa i ha fet una tasca ingent en la difusió de l’obra d’escriptors catalans i d’arreu i de la cultura catalana.

Fundadora de l’Obra Cultural Balear (OCB) i membre del Grup Català de Sociolingüística, Moll ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi Ramon Llull del Govern Balear.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share