“No m’entens perquè jo parlo gallec, Siri”

Moraima, la nena gallega a qui Siri no entén en la seva llengua

Es fa viral el vídeo d’una nena gallega a qui l’assistent de veu d’Apple no entén perquè no parla en castellà

Tothom sap que els assistents de veu no són gaire llestos quan han d’entendre usuaris que parlen llengües minoritzades que les grans empreses tecnològiques no han cregut convenient incloure en el seu catàleg. La petita Moraima, una nena gallega de tres anys, ho va descobrir fa uns dies en intentar mantenir una conversa amb Siri, l’assistent de veu d’Apple, a través d’una tauleta.

Siri, justet com és, no entenia què li deia la nena en gallec i es limitava a demanar-li en què la podia ajudar. “A endreçar les coses [de l’habitació]”, va respondre la Moraima, més espavilada que la màquina. “Crec que no t’entenc”, va contestar Siri. “Perquè jo parlo en gallec, Siri”, va replicar la nena, que ja comença a entendre com és la vida quotidiana dels parlants de llengües minoritzades.

El vídeo, que s’ha fet viral a les xarxes socials, il·lustra molt bé les dificultats que tenen moltes llengües, com el català, a ser presents amb normalitat en la vida quotidiana de la gent. El secretari de Política Lingüística de la Xunta de Galícia, Valentín García, va admetre que l’anècdota de la Moraima “reflecteix una realitat” i demostra que cal potenciar la presència del gallec en les noves tecnologies i el conseller de Cultura, Educació i Universitat, Román Rodríguez, va pronosticar que Siri “parlarà aviat gallec” gràcies al #ProxectoNós, destinat a introduir la llengua pròpia del país en la intel·ligència artificial. 

El govern gallec coneix de primera mà com les grans empreses tecnològiques mensypreen la seva llengua. A primers d’any, la plataforma de vídeos TikTok va rebutjar una campanya institucional de la Xunta perquè era en gallec. En canvi, en aquesta mateixa plataforma té un èxit esclatant el programa de Televisió de Galícia (TVG) #DígochoEU, destinat a resoldre dubtes sobre la llengua.

Tot i que el vídeo exposa el menysteniment de les llengües minoritzades per part dels assistents de veu, el pare de la Moraima, Jorge Duarte, va explicar que “el problema no és només Síri” i que ell i la seva parella van gravar la seva filla “parlant en gallec perquè, ara que comença l’escolarització, deixarà de parlar-lo com els passa a tots els nens”. Duarte va reclamar polítiques perquè el gallec “deixi de semblar una llengua de segona”.

Foto de portada: Pixabay

One thought on ““No m’entens perquè jo parlo gallec, Siri”

  • 25 de setembre de 2021 at 9:12
    Permalink

    Paréceme ben que ós galegos loiten pola súa lingua. Todas as linguas mais pequenas

    teñen o mesmo direito ca as maiores a ser faladas.

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share