Nou revés judicial a l’escola en català

Seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), a Barcelona / Creative Commons

EL TSJC tomba el projecte lingüístic d’una escola de Llagostera perquè no inclou el castellà com a llengua vehicular

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el projecte lingüístic de l’escola Puig de les Cadiretes de Llagostera (La Selva) perquè no inclou el castellà com a llengua vehicular del centre i ha ordenat que s’imparteixn almenys el 25% de les hores lectives no lingüístiques en aquesta llengua.

El tribunal considera el català “centre de gravetat del sistema educatiu”, però fixa en un 25% la presència mínima del castellà, que considera també llengua vehicular de l’ensenyament, i estableix que, a més de l’assignatura de castellà, s’ha d’impartir en aquesta llengua una altra matèria troncal no lingüística.

El TSJC ja ha tombat els projectes lingüístics de sis centres catalans perquè el castellà no n’és la llengua vehicular. Es tracta, a més de l’escola Puig de les Cadiretes, de l’escola Frangoal (Castelldefels), Aura (Reus), Bogatell (Barcelona), Josefina Ibáñez (Abrera) i l’instiut Els Pallaresos (els Pallaresos).

La Generalitat va presentar un recurs al Tribunal Suprem (TS) sobre la imposició del mínim del 25% de castellà als centres educatius de Catalunya que encara ha de resoldre l’alt tribunal.

La nova sentència del TSJC arriba en un moment en què part de la comunitat educativa denuncia que molts centres, especialment de secundària, no respecten la immersió lingüística en català que recull la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), ja que moltes classes es fan en castellà. La Plataforma per la Llengua, la Intersindical-CSC, Ustec-STEs i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han posat en marxa, a més, la campanya “No t’excusis”, que qüestiona la validesa de l’actual model d’escola catalana a l’hora de garantir l’aprenentatge i l’ús social del català, que hauria perdut presència als centres educatius, especialment fora de l’àmbit acadèmic.

La campanya “No t’excusis” ha “deplorat”  la “ingerència dels estaments judicials al normal funcionament de l’escola catalana” que suposa la darrera resolució del TSJC. En el mateix sentit s’ha expressat Òmnium Cultural, que ha fet una crida a “blindar i defensar el català a les escoles, model d’èxit educatiu i garantia de cohesió social” davant la “nova ofensiva judicial de l’Estat contra la nostra llengua”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

LinkedIn
Share